, 10 november 2009 07:00

Gerard Vroomen gekozen tot Ingenieur van het Jaar 2009

Gerard Vroomen (38) is op 3 november 2009 uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar. Vroomen, een van de drie genomineerden voor de prijs, volgt hiermee de winnaar van 2008, Saskia Rijtema, op. Gerard Vroomen, wist zich te onderscheiden door een combinatie van persoonlijkheid, ondernemerschap en innoverend vermogen van de twee andere genomineerden Terence Vehmeijer (Huisman Equipment) en Matthijs Kok (HKV – Lijn in Water).

Gerard Vroomen is (mede)eigenaar en oprichter van Cervélo, een wereldwijd opererende producent van high end racefietsen en triatlon fietsen. Vroomen studeerde werktuigbouwkunde aan de TU in Eindhoven en studeerde, samen met medestudent (en nu mede-eigenaar) Phil White af op het ontwerp van een aerodynamische tijdritfiets. Na de vervaardiging van het eerste prototype in 1995 ging het hard: in 1997 was Cervélo geboren. Anno 2009 is Cervélo een wereldwijd opererende speler met tachtig werknemers en vestigingen in Neuchâtel en Toronto. Cervélo is de enige fietsenfabrikant met een eigen wielerploeg (met onder meer Tour de France 2008 winnaar Carlos Sastre) en een eigen online TV-station. De jury bestaande uit voorzitter Jan Dekker (voorzitter KIVI NIRIA), Henk Kool (wethouder Den Haag), Joop Sistermans (voorzitter Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid), Arthur van der Poel (voorzitter Van der Poel Sharity Fund) en Saskia Rijtema (Ingenieur van het Jaar 2008) was onder de indruk van de prestaties van Vroomen. Technisch vernuft weet hij te combineren met een goed zakelijk instinct en bovengemiddelde dosis doorzettingsvermogen en lef. Het Van der Poel Sharity Fund stelt Vroomen een prijs van 20.000 euro ter beschikking voor een project naar keuze dat laat zien hoe techniek bij kan dragen aan een betere wereld. Daarnaast heeft Vroomen een kunstwerk van Annemarie Petri ontvangen.

bron: kivi niria

Foto's:

niria

Prijswinnaar Gerard Vroomen samen met finalisten Matthijs Kok (links) en Terence Vehmeijer (rechts). (beeld: Kivi Niria)

© Aandrijvenenbesturen.nl