Laatste nieuws:

WWW.UNIVERSITEITTWENTE.NL, 2 november 2009 08:56

Robot even goed als therapeut

Eenvoudige revalidatierobots kunnen patiënten met een verminderde hand- en armfunctie als gevolg van een beroerte net zo goed helpen als meer complexe apparaten. Dat blijkt uit onderzoek van Gerdienke Prange, die onlangs promoveerde aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente. Omdat robots het werk voor therapeuten efficiënter en minder zwaar maken, pleit ze daarom voor een verhoogde inzet van revalidatierobots. Een eenvoudig en relatief goedkoop robotisch apparaat volstaat al.

'
1/1

Een CVA (beroerte) is een van de belangrijkste oorzaken van permanente invaliditeit. In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 41.000 mensen door getroffen. Dit leidt vaak tot een uitval van lichamelijke functies. Zo krijgt 60 procent van de patiënten te kampen met een verminderde hand- en armfunctie. Gerdienke Prange, onderzoekster bij Roessingh Research & Development (RRD) en promovendus aan de Universiteit Twente, keek hoe revalidatierobots deze patiënten kunnen helpen. Ze onderzocht de klinische toepassing van aan de UT ontwikkelde robotische apparaten die de patiënten weer leren om complexe bewegingen met hun armen te maken (voor een beschrijving van de apparaten zie: Twentse robots zorgen voor verregaande fysiotherapie).

 

Effectief

Uit onderzoek van Prange komt naar voren dat revalidatie met behulp van de robotische apparaten even effectief is als reguliere revalidatietherapie. Het gebruik van robots biedt echter een aantal belangrijke voordelen. Zo maken robots het mogelijk om meer patiënten tegelijkertijd te laten trainen onder begeleiding van één therapeut. Bovendien wordt het werk voor de therapeut uitdagender en fysiek minder zwaar. Bijkomend voordeel is dat de robots nauwkeurige metingen kunnen verrichten en relevante meetgegevens voor artsen, therapeuten en wetenschappers kunnen leveren. Uit verder onderzoek van Prange blijkt dat eenvoudige robotische apparaten op dit moment even effectief zijn voor het herleren van reikbewegingen na een CVA als bestaande, meer complexe systemen. Dit houdt in dat relatief simpele apparaten een zinvolle aanvulling kunnen vormen op de reguliere revalidatie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden