Laatste nieuws:

AUSTRALIë, 27 oktober 2009 16:13

World Solar Challenge – Team Twente Crasht!

De derde dag van de World Solar Challenge is het niet zo goed afgelopen met het Solar team uit Twente. Rond het middaguur sloeg het noodlot toe, toen de wagen omsloeg en in twee delen op het andere weghelft terecht kwam. Het Nuon Solar team heeft het er beter vanaf gebracht en heeft de tweede plaats weten te bemachtigen.

Solar team Twente

Op de derde dag van de World Solar Challenge is de auto van Solar Team Twente gecrasht. Door een mankement in het rechterachterwiel is de zonneauto met 95 kilometer per uur van de weg geraakt en over de kop geslagen. Coureur Mart Bruinja heeft zijn uiterste best gedaan om de auto nog op de weg te houden, maar het lukte hem niet om de 21Revolution te redden. Gelukkig wist Mart snel uit de auto te komen en is hij op een schrammetje na ongedeerd.

Vanaf Alice Springs zou het team nog zeker 300 kilometer kunnen rijden voor het einde van de dag. Rond 13:40 uur plaatselijke tijd sloeg het noodlot toe. Mart merkte dat zijn rechter achterband snel leeg liep, waarna de zonneauto direct onbestuurbaar werd. De auto slingerde van links naar rechts over de weg. ‘Toen vervolgens de wind onder de vleugel kwam, sloeg de auto over de kop en belandde in twee delen op de andere weghelft. Ik heb geprobeerd de auto op de weg te houden maar er was geen houden aan,' aldus een teleurgestelde Mart.

Stuk

De auto is flink gehavend. Zowel de rechter achterwielophanging als de voorwielophanging zijn kapot. Ook de fresnellenzen zijn volledig gebroken en de rechter wielkap is door de klap op het asfalt ook kapot. De vleugel is op de kop terecht gekomen waardoor deze beschadigd is, maar ook een gedeelte van de zonnecellen is defect. Gelijk na de crash is er geïnventariseerd wat er kapot is en is begonnen met repareren. De hele nacht wordt er doorgewerkt om de auto zo goed mogelijk te repareren. De inschatting is nu dat er morgen weer gestart kan worden. Maar dit blijft natuurlijk tot morgenvroeg onzeker.

Haar vierde positie is het team uiteraard kwijt. De teams Sunswift, MIT en Principia hebben het Twentse team ingehaald en daarmee staat het nu zevende na de derde dag.

Nuon Solar Challenge

Al vroeg in de dag had het Nuon Solar Team de tweede positie overgenomen van het team van Michigan University. De tweede plek was binnen en die wil het team behouden. Na het inhalen, is Nuna5 flink gaan doorrijden met zo'n 115 kilometer per uur om de afstand tussen haar en Michigan groter te maken.  Dat vraagt wel wat van de accu,  dus op een gegeven moment moest Nuna5 toch terugvallen naar 90 kilometer per uur. Vlak voor de laatste controlestop bleek dat er nog maar een gat van enkele minuten zat tussen Nuna5 en Michigan. Net na het vertrek van Nuna5 uit de controlestop kwam ze voor een hele korte tijd stil te staan (vermoedelijk een kleine storing). Gelukkig kwam ze weer op gang, nog net voordat Michigan mocht wegrijden. De laatste kilometers is er met man en macht geprobeerd de voorsprong te behouden, en dat lukte. 

De spanning was om te snijden. Coureur Jan Willem van Gent:"Wie zegt dat een zonnerace niet spannend is! Ik heb nog nooit zulke spannende momenten gehad als vandaag. Ik heb niet gereden en dat maakt het dan nog spannender omdat je alles kan volgen via de communicatie tussen de auto's. Als je zelf rijdt, hoor je niet wat er allemaal om je heen gebeurt. Nu kon ik alles nauwlettend volgen. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten."

Totaal  heeft Nuna5 tot nu toe 2199 kilometer gereden. Het kamp is opgeslagen op 19 kilometer ten zuiden van het stadje Coober Pedy waar de laatste controlstop van vandaag plaatsvond.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden