Laatste nieuws:

, 26 oktober 2009 08:35

Eerste RAB Robotics Safety Marks uitgereikt

De RAB heeft voor het eerst aan nagenoeg alle leden het RAB Robotics Safety Marks uitgereikt. De bedrijven kregen het unieke veiligheidskeurmerk omdat ze werken volgens de strenge veiligheidsnormen die zijn opgesteld door de RAB.

De RAB-leden met hun keurmerk. '
De RAB-leden met hun keurmerk.
1/1

Het RAB Robotics Safety Mark is wereldwijd het eerste veiligheidskeurmerk voor de robotics industrie. De bedrijven kregen het keurmerk nadat ze door een onafhankelijke auditor grondig getoetst werden op de toepassing van de strenge machinerichtlijnen en -normen. Het RAB Safety Mark is een initiatief van de Robotics Association Benelux (RAB). De RAB is een branchevereniging die zich inzet voor het verbeteren van het imago en de toepassing van industriële robots. "Op deze manier laten we zien dat de branche van industriële robots volwassen is geworden," zei RAB-voorzitter Fred van Bokhorst tijdens de uitreiking. "De branche heeft de kwaliteit op het gebied van veiligheid bewezen. We kunnen met trots zeggen dat de RAB leden zich een onderscheidende positie hebben verworven op de markt."

RAB 


Tijdens de oprichting van de RAB in september 2007 waren de aanwezige leden het er unaniem over eens: de branche zou zich moeten sterk maken voor de veiligheid; want helaas bleek het een feit dat een aantal ondernemers robotinstallaties relatief goedkoop aanbiedt en dus bespaart op fundamentele maatregelen ten aanzien van machineveiligheid. Dit is illegaal en kan leiden tot ernstige ongelukken. De branchevereniging heeft daarom veel kennis en energie gestopt in het belangrijkste speerpunt met betrekking tot veiligheid: het RAB Robotics Safety Mark. Een speciale keurmerk commissie heeft in nauwe samenwerking met een onafhankelijk technisch adviesbureau requirements opgesteld die gebruikt worden voor het toetsen van het RAB lid op veiligheid. Deze requirements toetsen in principe de handhaving door het RAB lid van de bestaande (en vanaf einde 2009 nieuwe) machinerichtlijnen en - normen (NEN-EN-ISO-CD/TR-SIL-PL, etc.). Het keurmerk is twee jaar geldig, daarna wordt het bedrijf opnieuw getoetst door een onafhankelijke auditor. Om de onafhankelijkheid te waarborgen en tevens niet-RAB leden ook de mogelijkheid te bieden het recht te verkrijgen het keurmerk te mogen voeren, is er een onafhankelijke Stichting RAB Robotics Safety Mark opgericht. De voorzitter van de stichting is dan ook niet gelieerd aan de vereniging RAB. Het RAB heeft besloten dat voor het lidmaatschap van de branchevereniging een keurmerk verplicht is. Een van de eregasten tijdens de uitreiking in Eindhoven was Åke Lindqvist, President van de International Federation of Robotics (IFR). Hij prees het initiatief van de RAB. "We hebben gezien dat afgelopen tijd op internationaal niveau de investeringen in nieuwe technologieën vanwege de laagconjunctuur op de achtergrond is geraakt, dit is de industriële robot sector niet onopgemerkt gebleven. Ik kan u allen gelukkig vermelden dat er binnen de IFR geluiden zijn te horen dat stukje bij beetje de investeringen in industriële robots aan het toenemen zijn. Dankzij de inspanningen van de IFR om kennis over te dragen aan de markt. Maar zeker ook dankzij branche-initiatieven als deze van de RAB om aan de markt te laten zien dat men kán vertrouwen in de kwaliteit én toegevoegde waarde die industriële robot systemen kunnen garanderen. "

bron: RAB

Reacties (1)

gefeliciteerd

Abdelghany

27-10-2009 op 10:38

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden