Laatste nieuws:

, 15 september 2009 07:00

Modulaire stapelaar voor volautomatisch 'gemixt' palletiseren

RWS heeft een systeem ge-engineered dat de directe handling-kosten per colli in een magazijn naar eigen zeggen 'met tussen twintig en veertig procent kan reduceren'.

Het grijpersysteem van RWS is genomineerd voor de Logistica Award 2009 van VNU Exhibitions.'
Het grijpersysteem van RWS is genomineerd voor de Logistica Award 2009 van VNU Exhibitions.
1/1

Vanderlande Industries en een zevental partners gaan dit najaar in het magazijn van Nedac Sorbo te Duiven aan de slag met de installatie van een nieuw orderconsolidatie- en orderpicksysteem. Nedac Sorbo is een leverancier van schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten. Aan het eind van het proces levert het pickingsysteem de bestelde goederen stuksgewijs in treintjes aan. Nedac Sorbo wilde ook deze laatste stap van het hele proces automatiseren, maar het probleem was dat de bestellingen ongesorteerd toekomen.
Ze bevinden zich dus niet in de juiste volgorde om door de huidige 'stackers' geautomatiseerd gestapeld te kunnen worden. Dat euvel heeft het kleine engineeringbedrijfje RWS - 3 man sterk - nu samen met machinebouwer Apollo uit Coevorden opgelost.Het puur Nederlandse RSW, opgericht in 2007, legt zich specifiek toe op de engineering van systemen voor het depalletiseren (ontstapelen) en gemixt palletiseren van producten.

Grijpersysteem 


Bij Nedac zullen de producten eerst door een speciaal voor dit project gebouwde spiraalsequencer gaan. Deze sequencer - een co-ontwikkeling van RWS en Apollo - plaatst alle producten voor een heel pallet in één keer in de correcte volgorde. De volgorde wordt van tevoren door intelligent palletizing software (IPS) bepaald.De software berekent daarop de juiste gemixte laag, zodat de producten stapelbaar zijn op de andere lagen met producten die zich in de pallet bevinden. Vervolgens worden de producten laagsgewijs gestapeld door het grijpersysteem. Het ingenieuze grijpersysteem, ge-engineered en gebouwd door RWS, bestaat uit een combinatie van 37 vorken die verticaal en horizontaal uitschuifbaar zijn. Dat maakt het mogelijk producten van uiteenlopende vormen (dozen, trays, enzovoort) in één keer op te pakken en te stapelen op pallets, rolcontainers en dollies. De producten staan niet op de vork, maar op een flexband (lopende band met rolsysteem). De vork beweegt zich tussen product en band, om geen wrijving te veroorzaken, wanneer het product wordt teruggezet. Hierdoor kan het product exact worden gepositioneerd. "Gemixt palletiseren gebeurt nog vooral pakje voor pakje. Met ons systeem is het mogelijk een hele laag van producten, onafhankelijk van de kwaliteit van de verpakking of afmeting, tegelijkertijd dus in hoge capaciteit te stapelen", zegt RSW-directeur Marcel van Schijndel. "Het systeem is bovendien modulair. Capaciteitsuitbreiding is tegen relatief lage kosten mogelijk, zonder dat er telkens een hele nieuwe machine aan te pas hoeft te komen. De capaciteit ligt boven de 2000 producten per uur", aldus Van Schijndel, die stelt dat 'zijn systeem de directe handling-kosten per collo in een magazijn op deze manier met twintig tot veertig procent terug kan brengen'.Het gepatenteerde systeem is nog niet op de markt, maar bevindt zich wel in de laatste fase van ontwikkeling.

bron: Engineeringnet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden