Laatste nieuws:

, 11 september 2009 08:00

Groei na recessie

De Nederlandse hightech systeemindustrie verwacht na de recessie een snel herstel en aansluitend hernieuwde groei. Eind 2008 werd deze industriegroep zwaar getroffen door de recessie. De vraaguitval bedroeg gemiddeld 15% met individuele uitschieters naar 50%.

'
1/1

Dankzij een aanhoudend sterk accent op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten is de branche nu kansrijk bij het verwerven van opdrachten. Op basis van een ledenonderzoek voorspelt het High Tech Systems Platform (HTSP) een begin van herstel in 2010 en forse marktgroei in de jaren daarna. De totale omzet kan in de periode 2010-2014 stijgen tot meer dan 30 miljard euro. Voorwaarde is dat de innovatiesupport van de regering doorgaat.

Inovaties

Aanhoudende innovatie ligt ten grondslag aan de groeiverwachting voor de komende jaren. Bedrijven als ASML, FEI Company en Nucletron hebben veel succes met nieuwe producten en trekken daardoor meer opdrachten naar zich toe. Veel HTSP-leden scoren in offertetrajecten beter dan ooit met hun nieuwste producten. Zij verwachten dat in 2010 het aantal aanvragen mondiaal stijgt. Circa 70% van de ondervraagde bedrijven denkt na de recessie marktaandeel te winnen

Opvallend

In de ICT-markt zijn de omzetdalingen dramatisch (tot meer dan 50%),  maar daar wordt een sterk herstel verwacht dat al in 2009 begint. In de markt voor medische equipement blijft de omzetdaling beperkt, maar is er een sterke prijsdruk die heel 2010 zal voortduren.  De markten voor duurzame energieapparatuur en veiligheidssystemen werden aanzienlijk minder zwaar getroffen door de recessie. Meerdere bedrijven in die sector hebben zelfs nog vacatures.

De HTS-bedrijven werken intensief samen in programma's voor flexibilisering van de toelevering en benutting van kenniswerkers. Doel van die programma's is om de door de recessie overblijvende capaciteit maximaal aan te wenden voor die plekken waar nog capaciteit nodig is of in de nabije toekomst nodig zal zijn.

bron: ANP

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden