Laatste nieuws:

, 13 juli 2009 13:10

Afwijking van het afspiegelingsbeginsel vanaf 1 augustus mogelijk

Bedrijven krijgen vanaf 1 augustus 2009 tijdelijk de mogelijkheid om voor maximaal 10 procent van de uitwisselbare functies, die op grond van een reorganisatie moeten vervallen, af te wijken van het afspiegelingsbeginsel. Hiervoor gelden wel strikte voorwaarden.

'
1/1

Als een bedrijf moet reorganiseren geldt het afspiegelingsbeginsel bij het vervallen van uitwisselbare functies. Volgens dit principe, vastgelegd in het Ontslagbesluit, moeten de ontslagen bij uitwisselbare functies evenredig worden verdeeld over jonge en oudere arbeidskrachten. Daartoe worden werknemers in vijf leeftijdscategorieën verdeeld, te weten:15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar, 35 tot 45 jaar, 45 tot 55 jaar en 55 jaar en ouder. Per leeftijdscategorie krijgt de werknemer met het kortste dienstverband het eerste zijn ontslag.

Op dit principe is ook nu al een uitzondering mogelijk, indien er sprake is van een ‘onmisbare werknemer'. De werkgever moet dan wel aannemelijk maken dat deze werknemer, door zijn bijzondere kennis of bekwaamheden, onmisbaar is in zijn functie. In de praktijk werden hier zulke hoge eisen aan gesteld dat een beroep op deze uitzondering bijna nooit werd gehonoreerd. Werkgevers kunnen echter gerechtvaardigde belangen hebben omwille van het behoud van vakmensen en met het oog op behoud van werkgelegenheid op langere termijn af te moeten wijken van het afspiegelingsbeginsel. Om die reden wordt het Ontslagbesluit verruimd. Deze verruiming kan alleen worden toegepast door werkgevers die een duidelijk beleid voeren met betrekking tot de kennis en bekwaamheden van werknemers waarvan binnen de categorie uitwisselbare functies arbeidsplaatsen vervallen.

Verder zal de werkgever aannemelijk moeten maken dat werknemers op wie het verzoek betrekking heeft daadwerkelijk over zodanige kennis en bekwaamheden beschikken dat hun ontslag voor het functioneren van de onderneming bezwaarlijk zou zijn. Door de eisen die aan de werkgever die van het afspiegelingsbeginsel wil afwijken worden gesteld, wordt willekeur voorkomen. In het kader van collectief ontslag kan hierover met de belanghebbende vereniging van werknemers worden gesproken. Bij een verzoek tot afwijking zullen documenten moeten worden toegevoegd, die het verzoek van de werkgever ondersteunen. Een andere werknemer kan uiteraard bezwaar maken tegen de vergunningverlening voor ontslag omdat hij meent dat hij in het licht van zijn kennis en bekwaamheden ten onrechte hiervoor wordt voorgedragen. Het UWV Werkbedrijf zal een dergelijk verweer met terughoudendheid beoordelen. De wijziging van het Ontslagbesluit treedt op 1 augustus in werking en zal met ingang van 31 augustus 2011 weer zodanig worden gewijzigd, dat het voorheen bestaande onmisbaarheidcriterium uit het oorspronkelijke artikel 4:2, vierde lid van het Ontslagbesluit geldt.

Brief minister Donner over Ontslagbesluit

Regeling Ontslagbesluit

  FME Helpdesk, T 088 - 400 8 400, E fmehelpdesk@fme.nl

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden