Laatste nieuws:

, 21 juli 2009 07:45

Oplossingen voor geautomatiseerde dozenhandling

De verpakkingsindustrie is na de automobielindustrie de tweede grootste markt voor robotsystemen. Bij de automatisering hiervan worden verschillende oplossingen ingezet, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van zuignappen, elektrische en pneumatische vacuümbronnen en vacuümcomponenten voor systeembewaking als manometers en vacuümschakelaars.

'
1/1
Voor de specifieke eisen voor de kartonnageverpakkingen moet rekening gehouden worden bij het gebruik van zuignappen met:
  • Uiterst  ruwe aangrijpingsoppervlaktes
  • De  niet stabiele vorm van kartonnen werkstukken
  • De dozen zijn vaak zeer poreus
  • Gevulde en afgesloten dozen zijn bedekt  met plakband of kunststof omwikkelband
  • Hersluitbare dozen hebben hoogteverschillen door de verschillende afdekflappen
  • Sterk variërende kartonkwaliteiten vragen om een grijper met een brede inzetbaarheid
  • Hoge dwarskrachten bij transport vragen om een hoge slijtageweerstand

Een combinatie voor al deze uitdagingen wordt als oplossing gevonden in de eigenschappen van de nieuwe series van verpakkingszuignappen gemaakt van ELASTODUR van Schmalz, namelijk de types SPF, SPB1 en SPOB1. Deze zuignappen hebben de volgende eigenschappen: Allereerst hebben de nappen uit deze serie een zachte afdichtingslip welke zich makkelijk aanpast aan de oppervlaktestructuur van de doos. Omdat deze gemaakt zijn van het slijtvaste materiaal  ELASTODUR, welke berekend is op de zware omstandigheden binnen de dozenhandling, is deze nap uitermate geschikt voor de zwaarste productieomstandigheden. Door het nieuwe ontwerp van de vorm van deze zuignappen ontstaat nu een hoge wrijvingsweerstand om optredende dwarskrachten te kunnen weerstaan. Bij de vlakke zuignappen komt deze van de speciaal gevormde interne ribbels en bij de balgzuignappen door een extra nok aan de buitenzijde van de nap welke een vergrendeling veroorzaakt met de afdichtlip. Een versterkt zuignap basislichaam is gemaakt om een extra uitrekken van de zuignap mogelijk te maken (zie ook praktische tips onder), en daardoor wordt de kans op imploderen en samenvouwen van de nap aanzienlijk verminderd. Als laatste garandeert de grote effectieve diameter van de zuignap een hoge aanzuigkracht op de verschillende werkstukken. Voor neer informatie zie ook: www.schmalz.com.

 

Praktische tips:

 

Vermijden van opslingeren van dozen

Dozen hebben de neiging door de plaats van het zwaartepunt tijdens de handling met een robotarm te gaan slingeren. In de praktijk worden daarom vaak  mechanische klemmen gebruikt waarmee de dozen vast gezet worden. Het opspannen van de dozen kan ertoe leiden dat de gebruikte balgzuignappen niet volledig in blok geraken tijdens het aanzuigen en enigszins uitgerekt zijn (zie foto). Standaard balgzuignappen kunnen hierbij samenvouwen en los raken, door hun specifieke bouw wordt dit met Schmalz SPF, SPB1 en SPOB1 zuignappen vermeden.

 

Juiste plek van aanzuigen van de nap op de doos

Volle dozen kunne snel opbollen bij het oppakken en daardoor makkelijk afschalen van de zuignappen. Om dit te vermijden is het zaak de nappen zoveel mogelijk bij de rand van de doos te plaatsen. Hierdoor wordt meer gebruik gemaakt van de eigen sterkte van de doos, waardoor hogere vasthoudkrachten en daardoor hogere versnellingen en handlingssnelheden mogelijk zijn.

 

bron: Schmalz BV

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden