Laatste nieuws:

, 13 juli 2009 07:30

Amerikaanse onderzoekers bouwen vleermuis-robot

Twee onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben vleermuizen als inspiratiebron voor hun micro-luchtvoertuig gekozen. De kleine robot weegt ongeveer zes gram en zou als verkenningsvoertuig of mobiele sensor dienst kunnen doen.

'
1/1

De twee wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de robot-vleermuis, zijn doctoraalstudent Gheorghe Bunget en zijn begeleider, doctor Stefan Seelecke. De onderzoekers,  werktuigbouwkundigen aan de staatsuniversiteit van North Carolina, lieten zich inspireren door de natuur teneinde een efficiënte vliegende micro-robot te ontwikkelen. De vleermuis-robot verkeert nog in het ontwikkelstadium: momenteel is het slechts een skelet waaraan nog een membraan voor de vleugels moet worden bevestigd, en ook de kunstmatige gewrichten moeten nog worden afgebouwd. De kunstmatige vleermuis is kleiner dan een menselijke hand en met zijn gewicht van ongeveer zes gram kan het ontwerp als surveillance-middel worden ingezet, maar kan het ook dienen om meer inzicht in bepaalde aspecten van de aerodynamica te verkrijgen. Volgens Seelecke lag het voor de hand om de natuur als inspiratiebron voor het apparaat te gebruiken: op deze schaal is de wiekslag van een vleugel de efficiënste methode van voortbewegen, effectiever dan het gebruik van een vliegtuigvleugel of hekrotor. Om de bewegingen van vleermuisvleugels zo goed mogelijk te benaderen en het gewicht binnen de perken te houden, gebruiken de onderzoekers voor de kunstspieren een geheugenmetaal. Deze elektrische spieren, gemaakt van een nikkel-titaniumlegering, zijn onder de merknaam Nitinol verkrijgbaar. Dit materiaal trekt samen onder elektrische spanning en krijgt zonder stroom weer zijn  normale lengte. Bovendien kunnen de dunne draden als proprioreceptoren worden ingezet, aangezien hun weerstand afhankelijk is van hun lengte: zo kan op het gewicht van het ontwerp bespaard worden. Het prototype moet in september afgebouwd zijn: Bunget en Seelecke zullen hun onderzoek dan presenteren tijdens een bijeenkomst van de American Society of Mechanical Engineers.

bron: Engineeringnet

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden