Laatste nieuws:

, 6 juli 2009 09:05

Team TU Eindhoven vice-wereldkampioen robotvoetbal

Het robotvoetbalteam Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft de tweede plek veroverd in de eredivisie van het WK RoboCup 2009 in Oostenrijk. Regerend Europees kampioen RFC Stuttgart klopte de vijf TU/e robotvoetballers in de finale van de Middle Size League met 4-1. Tijdens de finalewedstrijd maakten de robots van de Universität Stuttgart in de beginfase het verschil, terwijl de Eindhovense robots hun doelpogingen gestopt zagen door de Duitse keeper. In de halve finale schakelde het Eindhovense team de regerend wereldkampioen Cambada (Portugal) uit met 2-0. Tijdens het WK heeft Tech United slechts twee wedstrijden verloren, beide van de uiteindelijke wereldkampioen. In totaal namen er veertien teams deel. Tech United prolongeert hiermee de status van vice-wereldkampioen die het team vorig jaar in China bemachtigde.

'
1/1

Het TU/e-team speelt in de Middle Size League. Hier spelen teams van vijf robots tweemaal vijftien minuten tegen elkaar. Vanaf het startsignaal spelen de robots zonder menselijke tussenkomst hun wedstrijd. Dankzij camera's hebben de robots een zichtveld van 360 graden waarmee ze de bal en de andere spelers kunnen traceren. Vervolgens zorgen intelligent geprogrammeerde algoritmes ervoor dat de robots zelf de wedstrijdtactiek kunnen bepalen. Dit levert spannende wedstrijden op waarin de robots mooie lobs, een-tweetjes, passes en counters laten zien zonder dat er een mens aan te pas komt. Het WK wordt georganiseerd door RoboCup. Dit is een wereldwijde organisatie die onderzoek naar robotica stimuleert via het organiseren van onder andere robotvoetbalwedstrijden. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal. Zover is het nog niet. De huidige Middle Size voetbalrobots hebben nog niet het uiterlijk van menselijke voetballers. De kennis die met het ontwikkelen van deze robots wordt opgedaan vormt een opstap voor verder onderzoek naar mensachtige robotvoetballers.

 

Robotica

 

Tech United Eindhoven is in 2005 opgericht om het roboticaonderzoek aan de TU/e te bevorderen. Achter de schermen bestaat het team uit twintig promovendi, vaste medewerkers en studenten. De kennis die zij vergaren met robotvoetbal wordt gebruikt bij het onderzoek dat de TU/e verricht voor bedrijven en instellingen bijvoorbeeld op het gebied van medische robotica en robots voor de thuiszorg.

 

 

Een videocompilatie van het WK kunt u downloaden via www.techunited.nl/informatie.html.

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden