Laatste nieuws:

, 18 juni 2009 07:00

Liftinstituut reikt eerste energielabel voor liften uit aan KONE

Algemeen directeur Michael Douqué van het Liftinstituut heeft het eerste energie prestatie certificaat in Nederland voor liften uitgereikt aan algemeen directeur Wim Koster van KONE Nederland B.V. Het betreft een door KONE geïnstalleerde MonoSpace 2.6 personenlift in een woongebouw van Woningstichting woCom te Helmond.

'
1/1

Douqué feliciteerde KONE met het behalen van dit certificaat met het mooie erbij behorende energielabel. Hij maakte melding van de groeiende aandacht voor duurzaamheid binnen de liftindustrie. "Daarbij zijn trendsetters nodig en wij zijn er trots op om aan zo'n trendsetter dit certificaat uit te mogen reiken." Koster gaf aan erg blij te zijn met het behalen van dit certificaat met hieraan gekoppeld het zuinige energielabel B. "Dit certificaat toont dat de aandacht van KONE voor duurzaamheid beloond wordt." Ook algemeen directeur Edwin Delsing van woningstichting woCom die onder andere in Helmond actief is, geeft aan trots te zijn op dit energielabel. "Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij woCom. Zeker bij nieuwbouwprojecten hebben we oog voor milieuvriendelijke materialen en technische toepassingen. De energiezuinige lift die nu het label heeft gekregen staat in nieuwbouwproject Haeghesteyn, dat onderdeel uitmaakt van herstructureringswijk Helmond West. Het mooie is dat de provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond samen met woCom extra investeren in energiebesparing in deze wijk. Dit lift-certificaat is dus een mooie opsteker. "

 

 

Normering

 

 

De energiemeting en classificatie van de lift is door het Liftinstituut uitgevoerd op basis van de recent beschikbaar gekomen norm VDI 4707. De norm geeft overigens niet aan hoe een lift energiezuiniger gemaakt kan worden, maar ‘alleen' op welke wijze gemeten dient te worden. Zo moet bijvoorbeeld tijdens ‘normaal bedrijf', maar ook in de ‘stand by' modus gemeten worden.  Verder wordt vermeld hoe - op basis van de meetresultaten - het bijbehorende energielabel berekend moet worden. Het is niet zo dat liften zó vanuit de fabriek een bepaald energielabel krijgen. Energie meting is pas zinvol na installatie van de lift. Het resultaat is namelijk mede afhankelijk van de bouwkundige omgeving en de wijze van installatie en de aard van het gebruik van de lift. In de praktijk wordt na de installatie van de lift het verbruik gemeten in de zogenaamde standby-modus en ook tijdens een op- en neerwaartse rit, waarbij de deuren eenmaal open en dicht gaan. Dit energieverbruik, gerelateerd aan opvoerhoogte en toelaatbare belasting, resulteert in een referentiewaarde. Die vertaalt zich op haar beurt weer naar een energielabel. 

 

 

Energiezuinig

 

 

KONE, pionier op het gebied van eco-efficiënte liftoplossingen, introduceerde recent de nieuwe generatie energiezuinige liften. KONE zegt daarover dat deze stijlvolle liften 30% minder energie verbruiken dan hun voorgangers en nemen door hun afmetingen minder plaats in.  De nieuwe machinekamerloze lift heeft de efficiënte KONE EcoDisc®-aandrijving. De innovatieve manieren voor energiebesparing en een voortreffelijk ontwerp zorgen ervoor dat deze liften niet alleen een plezier zijn voor het oog, maar ook voor het milieu. Het energieverbruik kan met 30% worden teruggedrongen dankzij energiebesparende opties als LED-verlichting in de liftcabine, een energiezuinige standby-mode van de lift en oplossingen voor het terugwinnen van energie. Vorig jaar kondigde KONE aan het energieverbruik van de liften voor 2010 met 50% te willen verlagen in vergelijking met eerdere liftseries. "Met de introductie van deze nieuwe lift bewijst KONE dat het in staat is om continu te vernieuwen. Bovendien is KONE erin geslaagd de norm voor energiezuinigheid binnen de industrie te verhogen door het energieverbruik met 30% te verlagen," aldus Suzanne Straathof-Kocken, directeur Marketing en Verkoop. "Hieruit blijkt maar weer hoe gemotiveerd KONE is om stijlvolle en steeds efficiëntere oplossingen te bieden aan klanten die op zoek zijn naar manieren om het schadelijke effect van hun gebouw op het milieu te verminderen."

 

 

bron: Liftinstituut

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden