Laatste nieuws:

, 17 juni 2009 08:00

MKB blijft behoefte houden aan kredieten

Snelgroeiende bedrijven in het MKB hebben meer behoefte aan financiering dan de overige bedrijven. Van de snelgroeiers die bevraagd zijn, vraagt 42 procent een financiering aan van 2.000.000 euro of meer. Kleinere leningen worden vaker afgewezen dan grotere. Veertig procent van de snelgroeiende bedrijven ervaart dat de banken de kredietvoorwaarden het afgelopen half jaar hebben aangescherpt. Dit blijkt uit Financieringsmonitor van het onderzoeksbureau EIM. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat een inventarisatie maken van de ruimte die er nog zit in bestaande kredieten. Er bestaat de indruk dat vooral de lopende kredieten worden benut. MKB-Nederland, VNO-NCW en NVB gaan, met steun van het ministerie van EZ, samen het idee van een kredietintermediair verder uitwerken.

'
1/1

Dat schrijft minister Van der Hoeven in een brief aan de Tweede Kamer, die samen met de Financieringsmonitor van het EIM naar de Tweede Kamer is gestuurd. Zij geeft hierin aan dat het van belang is om het beeld dat gegeven wordt vanuit de macrostatistieken van kredietverlening van DNB aan te vullen met ervaringen van ondernemers en banken. Het onderzoeksbureau EIM heeft een onderzoek gedaan naar de behoefte aan financiering in het MKB over de periode december 2008 tot april 2009. Hieruit blijkt dat de banken de kredietkraan niet overal dichtdraaien, maar dat vooral blijken te doen bij de industrie en bouw. In deze sector had ruim twintig procent financiering aangevraagd en bij 63 procent daarvan is de aanvraag gehonoreerd. Bij de handel ligt dat percentage aanzienlijk hoger. Hier had bijna twintig procent krediet aangevraagd en 86 procent daarvan heeft het krediet ook gekregen. In de dienstverlening heeft van de gevraagde 72 procent krediet ontvangen. In een gesprek met de banken dat minister Van der Hoeven had op 29 mei is gesproken over een kredietintermediair. Zo'n meldpunt zou de binnengekomen meldingen door bedrijven van problemen bij het verkrijgen van een krediet kunnen analyseren. Ook kan de intermediair bedrijven helpen bij de kredietaanvraag waardoor de kans op het verkrijgen van een krediet wordt vergroot. MKB-Nederland staat positief tegenover een dergelijke kredietintermediair en is bereid het initiatief te nemen om dit met de andere partijen verder uit te werken.

 

 

Ondernemingsfinanciering 

 

 

Er is vanaf 6 maart garantie goedgekeurd voor leningen ter hoogte van bijna 40 miljoen via de garantieregeling voor de grotere kredieten. Deze regeling ‘Garantie Ondernemingsfinanciering' (GO) van het Ministerie van EZ bestaat sinds 6 maart 2009 en is bedoeld voor kredieten tot maximaal 50 miljoen euro per onderneming. De totale beschikbare garantie is 1,5 miljard euro. Aangezien de overheid voor 50 procent garant staat, kan er dus in totaal voor 3 miljard aan kredieten worden verleend. Deze regeling heeft een looptijd van (voorlopig) een jaar.
Naast de ‘Garantie Ondernemingsfinanciering' is er ook nog de garantieregeling voor het mkb (BBMKB). De verruiming van deze regeling was in oktober 2008 de eerste maatregel die minister Van der Hoeven heeft getroffen voor starters en het midden en kleinbedrijf tot 250 werknemers. Van deze regeling is in 2009 tot op heden voor 192 miljoen euro gebruik gemaakt.

bron: Senter Novem

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden