Laatste nieuws:

, 10 juni 2009 07:30

Helft installerend Nederland kent bliksemnorm niet

In steeds meer schakel- en verdeelinrichtingen zijn de laatste jaren innovatieve en intelligente componenten voor één integrale in- en externe bliksem- en overspanningbeveiliging verschenen. Logisch, want een blikseminslag in een gebouw ergens in de buurt kan daar uitstekend worden opgevangen en afgeleid, waardoor niemand er iets van merkt.

'
1/1

Toch kan de inslag in andere gebouwen door overspanningpieken veel schade veroorzaken aan de gevoelige apparatuur of aan de digitale besturingen van de gebouw- en industriële installaties. Dit heeft tot gevolg dat processen stilvallen, waardoor nog eens extra gevolgschade kan ontstaan. Een integrale beveiliging volgens de nieuwe norm NEN-EN-IEC 62305 ‘Bliksembeveiliging' kan hiertegen een uitstekende bescherming bieden. Zeker wanneer de installatie niet alleen volgens de nieuwe norm wordt aan gelegd, maar ook de componenten ervoor worden ingebouwd volgens de nieuwe norm voor schakel- en verdeelinrichtingen, IEC 61439. Ook deze werd eerder dit jaar van kracht en wordt voor eind van dit jaar in Europa en Nederland geïmplementeerd. Volgens Michiel Hartmann, directeur van Schaap bliksembeveiliging & Ontstoringstechniek, worden die componenten voor in- en externe overspanningbeveiliging in zeven tot acht van de tien gevallen  niet goed in de kasten en panelen ingebouwd. Dit wordt volgens Hartmann veroorzaakt doordat kast- en paneelbouwers weliswaar de nieuwe norm voor hun specifieke eigen vakgebied wel kennen, maar niet die voor de hedendaagse overspanningbeveiliging. De grootste fout die de inspecteurs van Schaap namelijk tegenkomen is, dat de beveiligingscomponenten als ‘gewone' ET-componenten worden ingebouwd. Beveiligingscomponenten moeten echter hoogfrequente grote stromen afleiden en moeten daarom op speciale wijze worden ingebouwd en aangesloten.

Lees hier meer over in het vijfde nummer van Mag1010 van dit jaar of kijk op http://www.mag1010.nl/. Inhoudelijke informatie over dit onderwerp nodig? Neem dan contact op via dit formulier.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

7 maart 2017 - Veldhoven - NH Conference Centre Koningshof
RapidPro 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
9 mei 2017 - nnb
Safety Event 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden