DEN HAAG, 5 juni 2009 14:32

Europese samenwerking loont voor Nederlandse bedrijven

Samenwerken binnen Europa levert Nederlandse bedrijven veel op. Volgens de deelnemende ondernemers levert een subsidie van één miljoen euro vanuit het Europese 'Eureka-netwerk' hen een extra omzet op van 13 miljoen euro. Aan dit netwerk nemen jaarlijks circa 50 Nederlandse bedrijven deel. Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2008, die door SenterNovem bekend zijn gemaakt. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

 

‘Eureka' is een Europees netwerk, bestaande uit 39 landen en de Europese Commissie. In totaal doen er circa 700 bedrijven uit Europa mee. Het netwerk ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken in marktgerichte onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.  

Zevende kaderprogramma

Ook deelname aan het Zevende Kaderprogramma loont de moeite voor Nederlandse bedrijven. Het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Unie is het grootste internationale subsidieprogramma voor onderzoek en technologieontwikkeling ter wereld. Nederlandse bedrijven hebben in totaal 645 miljoen euro subsidie gekregen vanuit ‘Europa'. Er doen 8.600 bedrijven uit Nederland mee aan dit programma.   De kans dat een innovatief Nederlands projectvoorstel in het kader van dit programma wordt goedgekeurd is 22%. Dit percentage is hogerdan het Europese gemiddelde van 17%.  

Innovatieprogramma's

SenterNovem bevorderde innovatie door acht innovatieprogramma's op het gebied van hightech systemen & materialen, flowers & food, water, chemie en life science & gezondheid. In 2008 deden 1.500 ondernemingen mee aan een van deze programma's.  

Innovatievouchers

Met een innovatievoucher kan een ondernemer een kennisvraag laten beantwoorden door een kennisinstelling. In 2008 maakten 4.000 MKB'ers hier gebruik van, met een totaal bedrag van 30,7 miljoen euro.  

BBMKB

Doel van het Besluit Borgstellingsregeling MKB (BBMKB) is het stimuleren van een bancaire banklening aan bedrijven uit de MKB-sector. In 2008 kregen 2.900 ondernemingen uit deze sector een overheidsgarantie voor hun lening. De overheid stond in totaal garant voor 601 miljoen euro. Het totale door de bank verleende krediet is een veelvoud hiervan.  

WBSO

Met de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk stimuleert de overheid research & developmentactiviteiten. Via deze fiscale regeling ontvangen bedrijven een vermindering op de loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) en / of aftrek op inkomstenbelasting. In 2008 maakten 13.000 ondernemers er gebruik van. Hier was 566,5 miljoen euro mee gemoeid.  

Jaarverslag 2008

Bovenstaande is slechts een klein overzicht uit het jaarverslag 2008 van SenterNovem. Het gehele jaarverslag kunt u vinden op www.senternovem.nl/jaarverslag.

bron: SenterNovem

Foto's:

Europa

© Aandrijvenenbesturen.nl