EINDHOVEN, 3 juni 2009 22:49

Internationale prijs voor muzikale robots

TeamDARE - bestaande uit acht oud-studenten van de TU Eindhoven - heeft de eerste prijs gewonnen in de internationale Artemis Orchestra Contest in Nice. Het multidisciplinaire team bouwde een gitaarspelende en een drummende robot. Het goede samenspel tussen de twee instrumenten en het natuurlijke geluid dat de robots produceren, bezorgden het Eindhovens team de eerste prijs.

 

De Artemis Orchestra Contest werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Artemis, stichting voor research en ontwikkelingsbedrijven op het gebied van embedded systemen. Artemis wil met de wedstrijd studenten en jonge professionals stimuleren om carriére te maken in deze technische richting, die zich kenmerkt door een integratie van hardware en software.

Dirigent

Vorig jaar bouwde TeamDARE een akoestische gitaar, bespeeld door een robot. Daarmee behaalde ze de tweede prijs. Dit jaar verbeterden de teamleden de gitaar en bouwden ze een door een robot bespeelde drumset. Niet alleen spelen de twee instrumenten uitstekend samen, ze zijn met behulp van beeldherkenning ook te controleren door een dirigent. TeamDARE won de eerste prijs en liet daarmee teams uit Australië en Finland achter zich.  

Complete band op Lowlands

Teamlid Heico Sandee: "Onze kracht is dat we beschikken over teamleden uit verschillende disciplines. We zijn bovendien goed op elkaar ingespeeld, doordat we al jaren meedoen aan robotwedstrijden. Daardoor wisten we ook deze keer met beperkt budget en in slechts vier maanden tijd een betrouwbaar concept neer te zetten. Ons doel was om de instrumenten zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. De gitaar en de drumset kunnen bovendien een breed repertoire muziek spelen. Van bekende rocknummers tot jazz, alles is mogelijk. We zijn blij dat we nu de eerste plaats hebben behaald, maar we zijn nog niet klaar. We gaan nu verder bouwen aan onze band. Het doel is om uiteindelijk met een complete robotband op te treden op Lowlands. In 2011 hopen we zover te zijn."

TeamDARE

TeamDARE nam voor de tweede keer deel aan de Artemis Orchestra Contest. Het team bestaat uit Heico Sandee, Dimitri van Heesch, Frank van Heesch, Ward van Vlimmeren, Bart Janssen, Mark Nievelstein, Bastiaan Zuurendonk en Harm Belt, oud-studenten van de faculteiteiten werktuigbouwkunde, elektrotechniek, wiskunde en informatica van de TU/e. Inmiddels zijn ze werkzaam bij verschillende hightech-bedrijven in de regio Eindhoven.

De robots werden aangedreven voor DC-motoren van Maxon Motor.

bron: TeamDARE

Foto's:

Robot gitaar

© Aandrijvenenbesturen.nl