, 27 mei 2009 06:45

280 miljoen voor detacheringsmaatregel kenniswerkers

Ministers Van der Hoeven (EZ) en Plasterk (OCW) stellen 280 miljoen euro beschikbaar om de werkgelegenheid van onderzoekers bij het bedrijfsleven zoveel mogelijk voor ons land te behouden. SenterNovem gaat de maatregel uitvoeren.

Het geld wordt onder meer gebruikt om onderzoekers die hun baan dreigen te verliezen te detacheren bij bijvoorbeeld Grote Technologische Instituten (GTI's), TNO en universiteiten. Ook komt er geld beschikbaar voor nieuwe projecten die gericht zijn op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. De ministerraad is akkoord gegaan met dit voorstel van ministers Van der Hoeven en Plasterk. Vandaag sturen zij een brief naar de Tweede Kamer. De maatregelen gelden voor 2009 en 2010.

Bijspringen

De ministerraad geeft hiermee gehoor aan de roep uit het bedrijfsleven om bij te springen. Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen.

Daarom stellen Van der Hoeven en Plasterk voor onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar te detacheren bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en GTI's, terwijl ze in dienst blijven bij het bedrijfsleven. Zij werken in die periode aan thema's van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik daalt. Ongeveer 2000 onderzoekers kunnen gedetacheerd worden. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed, zodat de  kennis voor Nederland behouden blijft. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers die nu niet aan de slag kunnen bij de bedrijven. Deze onderzoekers zijn in dienst van een kennisinstelling of een bedrijf en werken aan dezelfde thema's. Hierdoor kan Nederland sterker uit de crisis komen.

Innovatieprojecten

Tenslotte wordt er geld voor innovatieprojecten beschikbaar gesteld waar bedrijven op kunnen inschrijven. De projecten zijn met name gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. Deze sector, de high tech, heeft het nu zwaar te verduren. Deze maatregelen zijn een uitwerking van het investeringspakket van enkele weken geleden.

bron: Ministerie EZ

Foto's:

Kenniswerkers

© Aandrijvenenbesturen.nl