Laatste nieuws:

, 27 mei 2009 06:45

280 miljoen voor detacheringsmaatregel kenniswerkers

Ministers Van der Hoeven (EZ) en Plasterk (OCW) stellen 280 miljoen euro beschikbaar om de werkgelegenheid van onderzoekers bij het bedrijfsleven zoveel mogelijk voor ons land te behouden. SenterNovem gaat de maatregel uitvoeren.

'
1/1

Het geld wordt onder meer gebruikt om onderzoekers die hun baan dreigen te verliezen te detacheren bij bijvoorbeeld Grote Technologische Instituten (GTI's), TNO en universiteiten. Ook komt er geld beschikbaar voor nieuwe projecten die gericht zijn op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. De ministerraad is akkoord gegaan met dit voorstel van ministers Van der Hoeven en Plasterk. Vandaag sturen zij een brief naar de Tweede Kamer. De maatregelen gelden voor 2009 en 2010.

Bijspringen

De ministerraad geeft hiermee gehoor aan de roep uit het bedrijfsleven om bij te springen. Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen.

Daarom stellen Van der Hoeven en Plasterk voor onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar te detacheren bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en GTI's, terwijl ze in dienst blijven bij het bedrijfsleven. Zij werken in die periode aan thema's van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik daalt. Ongeveer 2000 onderzoekers kunnen gedetacheerd worden. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed, zodat de  kennis voor Nederland behouden blijft. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers die nu niet aan de slag kunnen bij de bedrijven. Deze onderzoekers zijn in dienst van een kennisinstelling of een bedrijf en werken aan dezelfde thema's. Hierdoor kan Nederland sterker uit de crisis komen.

Innovatieprojecten

Tenslotte wordt er geld voor innovatieprojecten beschikbaar gesteld waar bedrijven op kunnen inschrijven. De projecten zijn met name gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. Deze sector, de high tech, heeft het nu zwaar te verduren. Deze maatregelen zijn een uitwerking van het investeringspakket van enkele weken geleden.

bron: Ministerie EZ

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden