DELFT, 13 mei 2009 07:45

Geen CE-markering ‘deelmachines’ ?

Eind dit jaar wordt de nieuwe Europese Machinerichtlijn van kracht. Vanaf die tijd moeten de leverancier van zogeheten deelmachines en zijn industriële installateur aan een stuk hogere eisen voldoen dan nu het geval is. Maar die deelmachines hoeven niet CE-gemarkeerd te worden.

Deelmachines en -systemen, zoals complete aandrijf- en besturingsunits, worden na levering geïnstalleerd in uitgebreidere productielijnen of eindmachines. In de huidige Machinerichtlijn worden deze nog aangeduid als IIB-machines, onder het nieuwe regime worden het ‘niet voltooide machines'. De leverancier van dergelijke deelsystemen zal voortaan, net als de bouwer van ‘stand alone' machines en productie-installaties, samen met zijn industriële installateur een risicobeoordeling moeten uitvoeren en een technisch dossier moeten samenstellen. Dit alles stond te lezen in een artikel dat NEN samen met Nick de With, seniorconsultant bij adviesbureau Fusacon in Hagestijn en docent bij NEN, publiceerde in Mag1010 nummer 1 van dit jaar.

Machinerichtlijn 

De nieuwe Machinerichtlijn schrijft inderdaad - in tegenstelling tot de oude - voor dat onvoltooide machines met een constructiedossier worden afgeleverd. Het gehele artikel is en blijft dus correct. Behalve de kop. Daarin staat dat niet voltooide machines op deze punten ook CE-gemarkeerd dienen te worden. En alleen dat laatste is beslist niet het geval. Niet voltooide machines hoeven dus niet CE-gemarkeerd te worden. Wel dient er een constructiedossier te worden bijgeleverd aan degene die de eindmachine of productielijn moet CE-markeren.

bron: Mag1010

Foto's:

Machinerichtlijn

© Aandrijvenenbesturen.nl