Laatste nieuws:

, 11 mei 2009 08:52

Orders Duitse gereedschapmachines opnieuw sterk verminderd

De Duitse gereedschapmachine-industrie ziet zich aan het begin van het lopende jaar andermaal met een sterke vraaguitval geconfronteerd.

'
1/1

In het eerste kwartaal van 2009 daalden de orders met ca. 70 procent. Daarbij waren de binnenlandse en buitenlandse terugval inde vraag gelijkelijk verdeeld. De binnenlandse orders liepen met ca. 71% vergeleken met het vorig jaar terug. De orders uit het buitenland lagen 70% onder die van het afgelopen jaar. Dit is aan de ene kant te wijten aan een statistisch basiseffect. In het betreffende kwartaal vorig jaar noteerde de bedrijfstak het op een na hoogste orderniveau in zijn geschiedenis. "Aan de andere kant hebben onze industriële klanten wereldwijd en in bijna alle sectoren hun investeringsactiviteiten drastisch teruggebracht," becommentarieert dr. Wilfried Schäfer, voorzitter van de VDW (Vereniging Duitse Gereedschapmachinefabrikanten), de cijfers. "Vanwege de enorme onzekerheid worden projecten en zelfs vervangingsinvesteringen voor onbepaalde tijd uitgesteld."
Met de Duitse gereedschapmachine-industrie gaat het al sinds het midden van het afgelopen jaar bergafwaarts. Daardoor is de verwachte productieafname van 15% voor het lopende jaar praktisch niet meer haalbaar. De prognose gold onder de conditie, dat een noemenswaardig orderbestand in stand zou blijven om het eerste halfjaar te kunnen overbruggen. En ze ging ervan uit, dat er weer schot zou komen in de 'onbeweeglijkheid' van de investeerders tegen het midden van het jaar, het dieptepunt bereikt en een trendomslag herkenbaar zou zijn.
"Dat alles zien we op dit moment niet meer," zegt Schäfer. Een aangepaste prognose zal de Vereniging tegen het midden van het jaar bekendmaken.


Duitse gereedschapmachine-industrie

 

De Duitse gereedschapmachine-industrie behoort tot de vijf grootste sectoren in de machinebouw. Ze levert productietechnologie-oplossingen voor de metaalbewerking in alle sectoren en draagt aanzienlijk bij aan de productiviteitsgroei in de industrie. Door haar sleutelpositie in de industriële productie is haar ontwikkeling een belangrijke indicator voor de economische dynamiek van de industrie als geheel. In 2008 produceerde de Duitse gereedschapmachinebouw met bijna 71.000 medewerkers (in bedrijven met meer dan 20 medewerkers) machines en diensten ter waarde van 14,3 miljard euro. Dat was de hoogste productiewaarde in de geschiedenis van de bedrijfstak en kwam overeen met een toename van 13 procent vergeleken met het daaraan voorafgaande jaar.

bron: engineeringnet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden