Laatste nieuws:

DEN HAAG, 13 maart 2009 16:12

Sterker uit de storm met praktische maatregelen

Juist nu moet de regering een sterk toekomstperspectief voor de Nederlandse economie creëren. Die boodschap zonden Wiebe Draijer en Rene Smit - respectievelijk managing partner McKinsey en voorzitter college van bestuur Vrije Universiteit en lid van het Innovatieplatform / naar het kabinet. Kies voor sterke sectoren, een structurele versterking van de kennisinfrastructuur en doe dat met praktische en onorthodoxe maatregelen.

'
1/1

Nederland heeft, toen het goed ging, te weinig geïnvesteerd in zijn toekomst en welvaart. In een recessie blijken veel bedrijven te vernieuwen en blijken veel nieuwe bedrijven te ontstaan. Buitenlandse bedrijven oriënteren zich juist nu waar ze actief - willen - blijven. De recessiemaatregelen van het kabinet moeten gericht zijn op het stimuleren en faciliteren van die vernieuwing. Nu gaan sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek of per se vasthouden aan de begrotingsregels is het paard achter de wagen spannen.

Kennisintensief 

De vlaggenschepen van onze industrie zijn kennisintensieve ondernemingen die nu te kampen hebben met een dramatische vraaguitval. Bijna de helft van deze private kennisinvesteringen zit hierdoor in een kwetsbare hoek.
Draijer en Smit: "Juist nu moet het kabinet investeringen naar voren halen en als overheid innovatieve eisen stellen aan onder andere haar eigen investeringen - in 2009 zo'n 20 miljard euro. Op korte termijn moet het kabinet onorthodoxe maatregelen nemen, zoals het tijdelijk verhuizen van private kenniswerkers naar publiek gefinancierde onderzoeksprogramma's. Breidt de WBSO, de subsidieregeling voor onderzoek en ontwikkeling, de komende drie jaar uit met ten minste euro 250 mln, noodzakelijk om innovatie investeringen vast te houden. Want dat loont. Uit cijfers van de EU blijkt dat een investering van euro 1 in onderzoek op termijn euro 7 oplevert."
"Investeer daarom ook in kennis en onderwijs. Investeer fors in grote projecten als wind op zee. Dat vraagt om samenhang door te kiezen voor sterke economische sectoren en om een overheid met slagkracht. Een overheid die belemmeringen wegneemt om dergelijke projecten/investeringen snel en innovatief van de grond te krijgen. Trek daarmee ook meer internationale ondernemingen aan. Haal op korte termijn 50 significante internationale bedrijfsactiviteiten naar Nederland. De open economie is onze sterkte, en de verdere groei van de Aziatische economieën biedt juist ons kansen."
De maatregelen van het Innovatieplatform lokken investeringen uit van derden ter waarde van zo'n 3 miljard euro. Als het kabinet niet in staat is deze vernieuwingsimpuls, waarvoor over drie jaar zo'n 2 miljard euro nodig is, te organiseren zal de recessie Nederland onnodig lang en hard raken.

Sterker uit de Storm

bron: Innovatieplatform

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden