Laatste nieuws:

OLDENZAAL, 22 februari 2009 13:45

Demcon verzilvert zelfontwikkelde productiekennis in VS

Het Oldenzaalse mechatronicabedrijf Demcon, een spin-off van de Universiteit Twente die vorig jaar haar 15-jarig bestaan vierde, heeft een mega-deal van bijna één miljoen euro gesloten met een grote Amerikaanse fabrikant van medische devices. Het betreft de (niet-exclusieve) licentie voor productiekennis van het zogeheten metaalpoederspuitgieten. Deze technologie wordt toegepast bij het fabriceren van complexe, hoogwaardige onderdelen voor onder meer medische en automobieltoepassingen.

'
1/1

Demcon's klant wil er onderdelen voor chirurgische instrumenten en op termijn medische implantaten mee gaan maken. Directeur Dennis Schipper: "Het is een doorbraak dat de medische industrie deze technologie grootschalig gaat toepassen. Deze deal opent voor ons de deur naar andere medische toepassingen."

Het Amerikaanse bedrijf is een grote multinational op de markt voor orthopedische implantaten, protheses en medische apparatuur. Implantaten en protheses worden van hoogwaardige materialen vervaardigd, moeten betrouwbaar zijn en een lange levensduur hebben, en zijn vaak complex van vorm. Hetzelfde geldt voor bepaalde onderdelen van medische apparatuur, zoals chirurgische instrumenten. Metaalpoederspuitgieten is een zeer geschikte productietechnologie voor het met hoge nauwkeurigheid maken van producten waaraan strenge eisen worden gesteld.

MIM

Metaalpoederspuitgieten (Metal Injection Moulding, MIM) geldt al jaren als een veelbelovende technologie voor metaalbewerking. Afgeleid van het kunststofspuitgieten heeft metaalpoederspuitgieten dezelfde pluspunten, namelijk de vormvrijheid van het ontwerp en de mogelijkheid tot productie van (middel)grote series. Dat zijn voordelen ten opzichte van het conventionele draaien en frezen. De kansen voor de techniek liggen daarom vooral in de combinatie van serieproductie en hoge productcomplexiteit, voor bijvoorbeeld de medische of de automobielindustrie.

Wereldwijd op zoek naar bedrijven die de MIM-technologie beheersen, deed het Amerikaanse bedrijf ook Oldenzaal aan. Daar heeft Demcon, van origine een mechatronisch ontwerpbureau, zich ontwikkeld tot een allround bedrijf dat ook prototypebouw, serieproductie en assemblage kan verzorgen. Zo opereert onder de vleugels van Demcon (75 medewerkers) al vijf jaar dochterbedrijf MIMO Technology, ontstaan na de overname van een MIM-productiebedrijf. De grootste klant tot nu toe is een grote systeemleverancier in de automobielindustrie.

Onderscheidend

Bij proefproducties kwam MIMO Technology vervolgens als beste uit de bus. Dit is onder meer te danken aan de productiebeheersing en -automatisering - waarvoor de ingenieurs van Demcon nieuwe hulpmiddelen hebben ontwikkeld - en aan de kwaliteitscontrole (met vision-technologie). Maar echt onderscheidend is MIMO Technology met de zelfontwikkelde milieuvriendelijke grondstof, een wateroplosbare 'feedstock', voor het productieproces. Deze grondstof bepaalt de kwaliteit waarmee het metaalpoeder in de oven tot compacte, hoogwaardige producten kan worden gevormd.

Licentie op recept

Op grond van de testresultaten werd op het hoofdkantoor in de VS besloten een licentie op MIMO Technology's 'recept' voor de feedstock te nemen. Rond deze productietechnologie zal een Amerikaanse fabriek worden gebouwd, waar in eerste instantie met behulp van MIM componenten voor chirurgische instrumenten worden gemaakt. Voorts wordt overwogen er ook implantaten mee te gaan maken; dit vereist nog wel certificering, met het oog op de hoge eisen die aan dergelijke medische producten worden gesteld. Tevens zal MIMO Technology als productie-achtervang ('second source') voor het Amerikaanse bedrijf gaan fungeren.

Hoge verwachtingen

Dennis Schipper ziet de licentie-overeenkomst als een beloning voor jaren van hard werken, waarin MIMO Technology haar productietechnologie heeft weten te kwalificeren. De opbrengst van bijna één miljoen euro betreft slechts de eerste fase in de samenwerking. Het geld wordt onder meer geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van de productietechnologie en -capaciteit en in het verder ontginnen van de medische en andere markten. Want de nu verstrekte licentie is niet-exclusief, benadrukt Demcon-directeur Schipper, en betekent een doorbraak voor de grootschalig toepassing van deze technologie door de medische industrie: "Deze deal opent voor ons de deur naar andere medische toepassingen. En ik heb hoge verwachtingen van de toepassing voor implantaten."

bron: Demcon

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden