Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 19 februari 2009 15:45

Bijzonder wetenschappelijk experiment in de lucht

Tussen 10 en 12 maart maakt student Werktuigbouwkunde Robert van den Broek (27) een dertigtal paraboolvluchten in de Airbus A-300 ‘Zero-G'. In dit vliegtuig van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd waarbij zwaartekracht niet gewenst is. Dat gaat het beste in de ruimte, maar deze opzet is aanzienlijk goedkoper.

'
1/1

De zwaartekracht wordt uitgeschakeld door de Airbus A-300 twee kilometer steil te laten stijgen om vervolgens snel te dalen. Deze paraboolvluchten maken deel uit van een onderzoek aan de faculteit Werktuigbouwkunde wat gecoördineerd wordt door dr. Cees van der Geld.

Van elektriciteitscentrales tot spataderen

Van den Broek bekijkt tijdens de vluchten hoe gasbelletjes zich gedragen in een vloeistofstroming. Deze bellen in een stromende vloeistof bevinden zich onder andere in de lange pijpen van elektriciteitscentrales waar water in stoom wordt omgezet. Als de bellen in deze pijpen te lang aan de binnenkant van de wand blijven zitten dan wordt goede warmteoverdracht verhinderd. Het experiment is ook interessant voor de modernste technieken voor het weghalen van spataderen waarbij bloed aan het koken wordt gebracht om de spatader dicht te schroeien. Met het onderzoek wil men beter begrijpen hoe gasbellen zich precies gedragen vlakbij een wand en beter kunnen voorspellen waar de belletjes naar toe gaan.

bron: TU Eindhoven

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden