EINDHOVEN, 18 februari 2009 13:00

TU/e lanceert 1000-banenplan voor behoud kenniseconomie

De TU/e heeft een plan opgesteld om duizend tijdelijke banen te creƫren voor technologische kenniswerkers. Door de economische crisis en ontslagen bij bedrijven dreigen kenniswerkers voor de regio verloren te gaan. De TU/e wil ze binden met een tijdelijke aanstelling. Totaalkosten van het plan: honderd miljoen euro.

Doel van het plan is niet alleen om innovatiekracht in de regio Brainport te behouden, de ambitie is zelfs om sterker uit de crisis te voorschijn te komen. De universiteit wil ervoor zorgen dat wanneer de economie weer aantrekt, dat er dan voldoende hoog gekwalificeerd personeel klaar staat om aan de vraag van bedrijven te voldoen. "De universiteit maakt hiermee een gebaar, door dit op te pakken in samenwerking met het bedrijfsleven. Wij steken onze nek uit. Als deze kenniswerkers de technologische sector de rug toekeren, dan is het straks dubbel crisis voor Nederland", aldus bestuurswoordvoerder Peter van Dam.

Sponsor 

Honderd miljoen kost het plan, dat beoogd is voor de periode tot en met 2013. Een kwart van het geld genereert de TU/e, nog een kwart moet van het bedrijfsleven komen. Maar de grote sponsor is de Rijksoverheid: de Nederlandse regering zou vijftig miljoen moeten bijdragen. "Steun van de overheid is van groot belang", aldus Van Dam. "Niet alleen financieel, maar er moet ook meegedacht worden over juridisch sluitende arrangementen." Denk bijvoorbeeld aan gebruik van uitkeringen.

De 25 miljoen die vanuit de universiteit komt, gaat overigens niet ten koste van andere activiteiten van de universiteit, legt Van Dam uit. Dit geld moet komen uit extra inkomsten die de universiteit genereert. De voorziene extra promotieplaatsen zullen bijvoorbeeld worden bekostigd door extra promotiepremies. Verder kijkt de universiteit naar de middelen uit de bestaande innovatieprogramma's.

Het TU/e-plan is deze week ingediend bij de regering, als onderdeel van een groter plan dat is opgesteld vanuit de regio Brainport. Daarin zit ook een plan van kennisinstituut TNO voor de creatie van duizend werkplekken.

Vier actielijnen

Het universiteitsplan bestaat uit vier actielijnen. Het eerste richt zich op behoud en versnelling van innovatieprogramma's en onderzoeksinstituten waarin overheid, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken. R&D-medewerkers van bedrijven die hierin werken en ontslagen worden, moeten een tijdelijke onderzoeksaanstelling krijgen op de universiteit om aan R&D-projecten te werken. Dat kan bijvoorbeeld binnen bestaande programma's, of bij nieuwe topinstituten die de TU/e momenteel ontwikkelt.

Daarnaast wil de universiteit dat mensen die met ontslag bedreigd worden, tijdelijk bij de universiteit gedetacheerd worden als 'Industrial Fellow'. Deze industrial fellows krijgen 'maatwerktrajecten' en gaan werken in onderwijs, onderzoek of valorisatie. Verder wil de TU/e pas afgestudeerde ingenieurs en promovendi een plaats aanbieden als post-doc of als promovendus (actielijn drie) of als ontwerper-in-opleiding (actielijn vier).

Anticyclisch

Verder wil de universiteit actief bij studiekiezers onder de aandacht brengen dat een keuze voor techniek juist nu een goede keuze is. Van Dam: "Bij de crisis begin jaren negentig was er een teruggang in de belangstelling voor techniek door de berichten over ontslagen bij onder meer Philips en DAF. Na de crisis kon de universiteit niet aan de vraag naar ingenieurs voldoen." Zo'n situatie moet deze keer voorkomen worden, betoogt Van Dam, door jongeren 'anticyclisch te informeren', onder meer bij de studievoorlichting. "Anders is er over vijf jaar een schreeuwend tekort aan ingenieurs.

Campus 2020

Een andere maatregel die de TU/e wil uitvoeren om bij te dragen aan de economie in crisistijd, is het versneld uitvoeren van het masterplan voor de huisvesting; Campus 2020. De Rijksoverheid heeft alle overheidsinstanties gevraagd welke bouwplannen sneller kunnen worden uitgevoerd, om de bouwwereld te stimuleren. De universiteit heeft voorgesteld om de vier grote projecten van Campus 2020 grotendeels tegelijk uit te voeren, waardoor ze al in 2015 klaar zijn.

bron: TU Eindhoven

Foto's:

1000 banen

© Aandrijvenenbesturen.nl