Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 24 januari 2009 15:43

Exportkredietverzekering en groeifaciliteit verruimd

Het kabinet heeft een crisispakket aangekondigd om de klappen voor de economie op te vangen. Minister Bos van Financiën verruimt de exportkredietverzekering en minister Van der Hoeven van Economische Zaken zal de groeifaciliteit uitbreiden. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven gemakkelijker geld kunnen lenen.

De Staat zal voor markten (met name in Oost-Europa) waarvoor geen commerciële exportkredietverzekeringen meer beschikbaar zijn, risico's gaan afdekken zodat handel mogelijk blijft. Om de financiering van grote transacties te ondersteunen komt er een overheidsgarantie voor uitbetaling. "Het is mooi dat het probleem gezien wordt en dat op meer landen het risico wordt afgedekt. Maar dit lost het probleem van de leverancierskredieten voor de korte termijn niet op", stelt FME-voorzitter Jan Kamminga.

Tot 50 miljoen euro

Ook de groeifaciliteit wordt uitgebreid zodat de regeling ook toegankelijk wordt voor kredieten tot 50 miljoen euro. Dit stelt vooral grotere bedrijven in staat om ten behoeve van hun productie en investeringen voldoende kapitaal te kunnen aantrekken. Hiertoe staat het Rijk voor 50 procent garant voor kredieten die banken verstrekken. Eerder verruimde minister Van der Hoeven van Economische Zaken de borgstelling bij leningen aan bedrijven met minder dan 250 werknemers.

Launching customer

FME is blij met de richting die het kabinet kiest, maar vindt dat het nu zaak is om door te pakken. FME-voorzitter Kamminga: "Ik ben het volkomen eens met minister Van der Hoeven dat we juist nu moeten stimuleren tot investeren en innoveren voor een duurzamere economie. Dat vereist echter wel zekerheid van redelijke bedrijfsfinanciering, hetgeen een verruiming van de innovatiekredieten vraagt. Dat noopt tot versnellen en naar voren halen van innovatieprogramma's. De overheid kan daarnaast ook een veel grotere rol spelen als launching customer dan nu het geval is."

> Meer over de kredietcrisis

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden