EINDHOVEN, 16 januari 2009 16:44

Fontys installeert lector Mechatronica

Henk Kiela is geïnstalleerd als lector Mechatronica. Dit lectoraat is verbonden aan Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven. In zijn oratie ging Kiela in op de toekomst van mechatronica als veelomvattend vakgebied.

Ing. Henk Kiela MBA (53, woonplaats Haps) is sinds 2007 als lector verbonden aan Fontys Hogeschool Engineering en wordt terzijde gestaan door associate lector Paul Janssen. Kiela volgde de studie Werktuigbouwkunde en specialiseerde zich in de richting energietechniek. Als aanvullende studies volgde hij de opleidingen Meet en Regeltechniek en Bedrijfskunde. De lector Mechatronica was onder andere werkzaam bij Philips Research en Philips Components. In 1992 volgde hij de Master of Business Administration bij Nimbas. Vier jaar later richtte hij Opteq op. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt optische precisiedraaibanken ten behoeve van contactlenzen en complexe optische producten. Sinds 2004 is dit bedrijf een Joint Venture aangegaan met Contamac Ltd, producent van contactlens plastics. Kiela combineert zijn werkzaamheden voor dit bedrijf met die voor het Fontyslectoraat.

Speerpunt 

Het vakgebied mechatronica ontwikkelde zich vanaf 1970 tot een van de speerpunten van de hedendaagse hightechindustrie, waarin machines die werken met nanometers en extreem hoge snelheden heel gewoon zijn geworden. De komende jaren zullen in dit industriesegment opnieuw de grenzen verschuiven. De wet van Moore lijkt ook in dit vakgebied in zekere mate geldig te zijn en de fysische grenzen zijn nog niet bereikt. Volgens de lector ligt er een grote uitdaging in het combineren van goede mechatronische oplossingen met robotica. ‘Door deze combinatie zullen de komende jaren nieuwe toepassingen ontstaan, die met name in onze directe omgeving een rol zullen gaan vervullen. Denk hierbij aan intelligente, autonome hulpmiddelen voor ouderen of voor mensen met een beperking, waardoor deze mensen een grotere mate van zelfstandigheid krijgen en een verminderde afhankelijkheid van zorg zullen ervaren.'

Samen met industrie 

In het lectoraat wordt gewerkt aan verschillende onderzoekslijnen. Er wordt nauw samengewerkt met de industrie in verschillende meerjarige onderzoeken. Daarin wordt kennis ontwikkeld ten behoeve van deze bedrijven en samen met deze bedrijven. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door studenten, onder leiding van Fontystrainees en -docenten uit de kenniskring mechatronica. Het onderzoeksproject ‘Low Cost Motion control' bijvoorbeeld richt zich op het ontwerpen van goedkope motioncontrollers met uitstekende eigenschappen voor toepassing in de industrie, maar ook voor robotica. Met deze controllers kunnen in de toekomst betere productiemachines gebouwd worden, maar ook intelligente en betaalbare besturingen ontwikkeld worden voor toepassingen voor de paramedische of gaming sector. Naast onderzoeksprojecten ziet het lectoraat het ontwikkelen en actualiseren van het bacheloronderwijs op het vakgebied als een belangrijke taak om de kennis te verankeren in het onderwijs. Dit gebeurt bijvoorbeeld met Fontys Hogeschool Engineering. In 2008 werd door het lectoraat een minor Mechatronica ontwikkeld. Ook komt er binnen Fontys Hogeschool Engineering een leerroute gericht op mechatronica.

bron: Fontys Hogescholen

Foto's:

Henk Kiela

© Aandrijvenenbesturen.nl