ZOETERMEER, 12 januari 2009 10:49

BBN: NEN-normen snel publiceren

BBN Brandveilig Bouwen Nederland is bezorgd over de gevolgen van de uitspraak van de rechter die heeft bepaald dat NEN-normen waarnaar in het Bouwbesluit wordt verwezen pas een algemeen verbindend karakter hebben,als zijn gepubliceerd en vrij zijn van auteursrecht. Met name het feit dat de NEN-normen niet zijn gepubliceerd en niet vrij zijn van auteursrecht, zorgt voor grote onduidelijkheid en verwarring.

BBN doet een dringend appél op betrokken partijen om duidelijkheid te scheppen. Verdere onduidelijkheid kan leiden tot slachtoffers als gevolg van onduidelijke voorschriften.

Brandveilig Bouwen Nederland vindt het zeer spijtig dat de rechter het niet heeft aangedurfd een leidende rol te nemen door ook uit te spreken dat de in het Bouwbesluit aangegeven NEN-normen per direct vrij ter beschikking moeten komen. Hiermee wordt een onzekere en verwarrende situatie gecreëerd op het gebied van veiligheidsvoorschriften, totdat de normen gepubliceerd en vrij van auteursrecht zijn.


Economisch delict

Zeker voor gebouweigenaren wordt het risico door deze verwarring groter omdat zij volgens de Woningwet aansprakelijk zijn voor de veiligheid van de mensen in hun gebouw. Bovendien wordt het voor de gebouweigenaar nu moeilijker om aan te tonen dat hij voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. En niet voldoen levert de eigenaar een economisch delict op.

BBN doet daarom een dringend beroep op alle partijen de door de gerechtelijke uitspraak eventuele leemtes zo snel mogelijk in te vullen door snelle publicatie van de in het bouwbesluit opgenomen NEN-normen.

bron: Metaalunie

Foto's:

BBN

© Aandrijvenenbesturen.nl