Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 7 januari 2009 16:26

Lundqvist: 'Vooral nu investeren in kennis en innovatie'

Als de investeringen in R&D in onze regio teruglopen, dan kan dat blijvende negatieve gevolgen hebben voor de positie van Brainport. Juist nu er een kredietcrisis is, moeten overheden, bedrijven en de universiteit investeren. Dit zei TU/e Collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist afgelopen maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven.

'
1/1

De bedrijven in onze regio worden geconfronteerd met flink dalende omzetten, met kostenbesparingen tot gevolg. Als er straks ook in R&D-programma's gesneden gaat worden, dan wordt het gevaarlijk, aldus Lundqvist. ‘Keynesiaans optreden', daarvoor pleitte hij in zijn rede. De overheid moet de economie aanjagen door te investeren, door projecten naar voren te halen.

Totale renovatie 

De TU/e neemt haar verantwoordelijkheid al, aldus Lundqvist. De universiteit wil zo snel mogelijk beginnen met de totale renovatie van de W-hal; een project waarmee zo'n vijftig miljoen euro gemoeid is.

Verder wil de TU/e snel van start met nieuwe multidisciplinaire onderzoeksprogramma's, bijvoorbeeld op het gebied van licht, en heeft de universiteit de bereidheid allerlei initiatieven en investeringen naar voren te halen. Maar ook overheden en bedrijfsleven moeten meedoen, luidde de oproep van Lundqvist, onder meer door voldoende stage-, promotie-, en afstudeerplaatsen beschikbaar te blijven stellen.

Ambitieuze plannen 

De universiteit heeft een flinke dosis ambitieuze plannen voor het komende jaar, vertelde de collegevoorzitter zijn gehoor. "We staan er goed voor. Onze wetenschappelijke impact ligt vijftig procent boven het wereldgemiddelde, en in de hooglerarenenquête van Elsevier zijn we al vier jaar op rij de beste TU van het land. Die positie willen we minstens handhaven, daarom hebben we tal van ambitieuze plannen."

Om er een aantal te noemen: de opbouw van een Brabant Center of Entrepreneurship (samen met de universiteit in Tilburg), uitbreiden van het aantal partneruniversiteiten voor werving van internationale masterstudenten, de opbouw van het Institute for Complex Molecular Systems van hoogleraar Bert Meijer, onderzoek naar een brede Engelstalige bacheloropleiding ‘Engineering Science' en de invoering van een nieuwe jaarindeling met twee semesters van twee blokken. En zo passeerden nog enkele tientallen punten de revue.

"Het wordt een jaar van twee kanten", besloot Lundqvist zijn speech. "Enerzijds veel ambities, en anderzijds een zeer koude buitenwereld."

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden