Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 7 januari 2009 16:26

Lundqvist: 'Vooral nu investeren in kennis en innovatie'

Als de investeringen in R&D in onze regio teruglopen, dan kan dat blijvende negatieve gevolgen hebben voor de positie van Brainport. Juist nu er een kredietcrisis is, moeten overheden, bedrijven en de universiteit investeren. Dit zei TU/e Collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist afgelopen maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven.

'
1/1

De bedrijven in onze regio worden geconfronteerd met flink dalende omzetten, met kostenbesparingen tot gevolg. Als er straks ook in R&D-programma's gesneden gaat worden, dan wordt het gevaarlijk, aldus Lundqvist. ‘Keynesiaans optreden', daarvoor pleitte hij in zijn rede. De overheid moet de economie aanjagen door te investeren, door projecten naar voren te halen.

Totale renovatie 

De TU/e neemt haar verantwoordelijkheid al, aldus Lundqvist. De universiteit wil zo snel mogelijk beginnen met de totale renovatie van de W-hal; een project waarmee zo'n vijftig miljoen euro gemoeid is.

Verder wil de TU/e snel van start met nieuwe multidisciplinaire onderzoeksprogramma's, bijvoorbeeld op het gebied van licht, en heeft de universiteit de bereidheid allerlei initiatieven en investeringen naar voren te halen. Maar ook overheden en bedrijfsleven moeten meedoen, luidde de oproep van Lundqvist, onder meer door voldoende stage-, promotie-, en afstudeerplaatsen beschikbaar te blijven stellen.

Ambitieuze plannen 

De universiteit heeft een flinke dosis ambitieuze plannen voor het komende jaar, vertelde de collegevoorzitter zijn gehoor. "We staan er goed voor. Onze wetenschappelijke impact ligt vijftig procent boven het wereldgemiddelde, en in de hooglerarenenquête van Elsevier zijn we al vier jaar op rij de beste TU van het land. Die positie willen we minstens handhaven, daarom hebben we tal van ambitieuze plannen."

Om er een aantal te noemen: de opbouw van een Brabant Center of Entrepreneurship (samen met de universiteit in Tilburg), uitbreiden van het aantal partneruniversiteiten voor werving van internationale masterstudenten, de opbouw van het Institute for Complex Molecular Systems van hoogleraar Bert Meijer, onderzoek naar een brede Engelstalige bacheloropleiding ‘Engineering Science' en de invoering van een nieuwe jaarindeling met twee semesters van twee blokken. En zo passeerden nog enkele tientallen punten de revue.

"Het wordt een jaar van twee kanten", besloot Lundqvist zijn speech. "Enerzijds veel ambities, en anderzijds een zeer koude buitenwereld."

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden