Laatste nieuws:

DELFT, 7 januari 2009 16:09

Meer waardering nodig voor Design & Engineering

Het onderwerp Design & Engineering staat centraal op de viering van de 167e Dies Natalis van de TU Delft op vrijdag 9 januari 2009. De ontwerpende en construerende disciplines zijn wezenlijk voor de TU Delft en cruciale elementen voor de noodzakelijke innovatie in het derde millenium. Toch krijgen zij van de buitenwereld vaak minder aandacht en waardering dan verdiend.

Keynote-spreker prof. Bruno Ninaber van Eyben'
Keynote-spreker prof. Bruno Ninaber van Eyben
1/1

Rector prof. Jacob Fokkema, die de viering van de Dies Natalis zal openen, legt uit waarom deze keer het thema Design & Engineering is gekozen. 'De ontwerpende en construerende disciplines zijn wezenlijk voor de TU Delft. Zij dragen in hoge mate bij aan de goede reputatie van onze universiteit en zijn cruciaal voor innovatie.'
'Tegelijkertijd merk ik dat deze disciplines in de buitenwereld vaak minder aandacht krijgen, bijvoorbeeld van ministeries en instellingen als NWO. Die zijn toch meer gericht op de fundamentelere wetenschappen, die kunnen leiden tot mooie publicaties in bladen als Science en Nature. Deze voorkeur uit zich in minder stimulans, ook in financiële zin, voor Design & Engineering. Om die reden wil ik op deze Dies Natalis juist voor die gebieden meer aandacht vragen.'

Creativiteit
Keynote speaker op de Dies Natalis is prof. Bruno Ninaber van Eyben van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij zal het hebben over creativiteit, uiteraard een essentieel element in het ontwerpproces.
Hij stelt dat kennis, zeker op een universiteit, verslavend kan zijn. 'Je moet echter ook ruimte en tijd hebben om te kunnen spelen. Pas dan kun je echt creëren in plaats van optimaliseren of kopiëren. Het is van belang dat mensen de kans krijgen om hun eigen talent te ontdekken en daarmee aan de slag mogen gaan.'
'Als universiteit functioneer je dagelijks op dit snijvlak. De rol van een universiteit is om net voldoende kennis bij te brengen, waarmee studenten aan de slag kunnen om zelf te creëren. In een metafoor: je moet het speelgoed kennen waarmee je kunt spelen, maar daarna vooral ook tijd nemen om er mee te spelen. Creativiteit maakt kennis relevant', aldus Ninaber van Eyben.

Wright Brothers
De Dies Natalis lezing wordt gegeven door prof. Hester Bijl van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Onder de titel 'Were the Wright Brothers right?', beschouwt zij de ontwikkeling van het vliegtuig van het eerste exemplaar van Orville en Wilbur Wright uit 1903 tot nu. Opvallend is dat aan het basisontwerp van het vliegtuig al vijftig jaar niets is veranderd. Het wordt volgens Bijl dus de hoogste tijd dat er een breuk plaatsvindt richting een compleet nieuw en vooral milieuvriendelijk vliegtuig. Daarvoor zijn nieuwe, opvallende en gewaagde ontwerpers nodig. Iets wat de TU Delft in het ontwerpproject CleanEra krachtig probeert te stimuleren.

Tegen deze achtergrond trekt Bijl een parallel tusssen de evolutie van het vliegtuig en de evolutie van de (vliegtuigbouwkundig) ingenieur. Waren de eerste vliegtuigbouwers avonturiers, generalisten die in relatieve afzondering hun werk deden, daarna werd de vliegtuigbouw steeds meer het domein van specialisten. Nu is het echter weer tijd voor vrijdenkers, met die kanttekening dat ze wel goed in teamverband moeten kunnen werken.

Eredoctoraten
Ook de twee eredoctoraten die de TU Delft op de Dies Natalis uitreikt, passen volledig bij het thema Design & Engineering. De eerste is voor prof. Andre Geim, hoogleraar Natuurkunde aan de universiteit van Manchester. Alhoewel Geim in een fundamenteel vakgebied actief is, staat hij ook bekend om zijn meer praktisch gerichte werk. Het bekendste voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van 'gecko-tape', een kleefmateriaal dat zijn werking ontleend aan de techniek die gekko's gebruiken om aan wanden te kunnen kleven.

Het tweede eredoctoraat wordt uitgereikt aan Wijbren Jouwsma, directeur en oprichter van het succesvolle en innovatieve bedrijf Bronkhorst High-Tech.

De viering van de 167e Dies Natalis van de TU Delft vindt plaats op vrijdag 9 januari 2009 op de nieuwe locatie van de faculteit Bouwkunde, aan de Julianalaan, ingang Zuidplantsoen, en begint om 15.00 uur. Het cortège van hoogleraren loopt kort voor drie uur van de Aula naar Bouwkunde.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden