EINHOVEN, 18 december 2008 00:00

Energiebesparing in de aandrijftechniek

Op 22 januari 2009 organiseert het Mikrocentrum in Eindhoven een themadag over energiebesparing in de aandrijftechniek. Wereldwijd staan energieopwekking en vooral energieverbruik hoog op de agenda. Dat begint bij de individuele burger die zijn gas- en elektrarekening en de benzineprijs ziet stijgen, tot en met de regeringsleider die de energieprijzen wil beheersen om zijn nationale economie overeind te houden. Behalve 'de auto' wordt 'de industrie' vaak afgeschilderd als energieslurper. De industrie gebruikt inderdaad veel energie, maar is door de schaalgrootte juist in staat om het energieverbruik per eenheid product te beperken.

Volgens schattingen zijn elektromotoren, de belangrijkste primaire aandrijving in veel machines en installaties, goed voor zo'n 65% van het industriële energieverbruik. Het loont dus de moeite om het energieverbruik van machines en installaties te verminderen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om dat te realiseren, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Een andere aandrijftechnologie, een ander type aandrijving binnen die technologie, een andere regeling of een kritischer berekening en selectie kan verrassende resultaten opleveren. Elke component mag ook niet afzonderlijk worden bekeken. De optimale aandrijftrein is het gevolg van een integrale benadering van de energiestromen en de optredende verliezen.

Themadag

Het algemene streven is energiebesparing, verlaging van energiekosten. Niet zelden leidt dit tevens tot lagere bedrijfstemperaturen, minder af te voeren warmte (dus lagere koelcapaciteit), kleinere en lichtere aandrijvingen, lager geluidsniveau en langere levensduur.
De themadag gaat in op al deze aspecten. De dag wordt ingevuld door specialisten die in hun dagelijks werk continu worden geconfronteerd met vragen van zowel constructeurs als gebruikers van machines.

www.mikrocentrum.nl

bron: Mikrocentrum

Foto's:

energiebesparing

© Aandrijvenenbesturen.nl