Laatste nieuws:

DEVENTER, 15 december 2008 11:50

Modulaire veiligheidsrelais voor foutloze installatie in de machinebouw

Door een aantal configureerbare veiligheidsingangen en -uitgangen zijn programmeerbare veiligheidsbesturingen voor de machinebouwer veel flexibeler dan standaard veiligheidsrelais. Daarom worden deze de laatste jaren steeds vaker toegepast. De veiligheidsfuncties van de besturing moeten echter nog steeds zelf met behulp van software worden geprogrammeerd.

'
1/1

Het configureren en instellen van de besturing is soms nogal gecompliceerd en tijdrovend, wat een deel van de voordelen van deze techniek weer tenietdoet. Daarom is een modulair veiligheidsrelaisconcept dat eenvoudig en betrouwbaar kan worden uitgebreid en niet hoeft te worden geprogrammeerd een kostenbesparend alternatief in de machinebouw.

Om bedienings- en onderhoudspersoneel tegen gevaar te beschermen, beschikken machines tegenwoordig over een aantal veiligheidselementen. Deze lopen van klassieke nood-uit-schakelaars en deurcontacten tot aan lichtschermen of laserscanners, waarmee bepaalde machineonderdelen kunnen worden bewaakt. Doorgaans wordt elke sensor via een veiligheidsrelais bewaakt. Dat betekent concreet dat aan elk in de schakelkast geïnstalleerd relais een bijbehorende veiligheidsfunctie is toegekend. Bij machines en installaties met een gemiddelde tot hoge mate van complexiteit en met een groot aantal verschillende veiligheidsfuncties kan het aantal veiligheidsschakelaars erg groot worden. Daardoor neemt de beschikbare ruimte in de schakelkast aanzienlijk af.

Uitbreidingsmodule

Als er meer contacten nodig zijn, kan op de primaire veiligheidsmodule een uitbreidingsmodule worden aangesloten. Daarbij wordt de contactvoeding via een redundante set NO (normaal open)-contacten in het basisrelais gerealiseerd. Dit heeft tot gevolg dat deze contacten niet meer voor andere schakeltaken beschikbaar zijn. Om de uitbreidingsmodule veilig te kunnen schakelen, moet het NC-signaalcontact (normaal gesloten) bovendien door een reset in het schakelcircuit van het basisrelais worden verwerkt. Als deze veiligheidskritische componenten van het schakelcircuit niet zorgvuldig worden aangesloten, kunnen fouten zoals verkleefde contacten in de uitbreidingsmodule niet worden herkend. Een aaneenschakeling van dergelijke fouten kan tot een gedeeltelijk of zelfs volledig verlies van veiligheidsfuncties leiden. Om dergelijke problemen op te lossen en de daaruit volgende kritische situaties voor het veiligheidscircuit te vermijden, is een concept nodig dat de contacten betrouwbaar, foutloos en automatisch tot stand brengt - zoals dat bijvoorbeeld kan worden gerealiseerd met de modulaire veiligheidsrelais PSR-TBUS van Phoenix Contact

Lees het hele artikel in a&b 12/2008

bron: a&b

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden