HARDERWIJK, 11 december 2008 11:04

Machinerichtlijn: meer aandacht voor manipulatie veiligheidsvoorzieningen

Begin deze maand verzorgde Schmersal Nederland een seminar over de nieuwe norm over de veiligheid van machinebesturingen, de EN ISO 13849-1:2006 en de nieuwe machinerichtlijn. De nieuwe machinerichtlijn wordt per 29 december 2009 van kracht en in dezelfde maand wordt de EN 954-1:1996 teruggetrokken. Door deze terugtrekking wordt de EN ISO 13849-1:2006 zeer actueel voor machinebouwers en is het van belang dat zij hiermee vertrouwd raken.

Schmersal Nederland kon tijdens het goed bezochte seminar de deelnemers overtuigen van de voordelen van de nieuwe norm. In een aantal praktijkvoorbeelden bleek dat het bepalen van een performance level (PL) niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Zo kwamen alle parameters waar het PL van afhankelijk is aan bod, zodat de deelnemers een inzicht hebben in zaken als designated architecture, MTTFd , diagnostic coverage en common cause failures.

Hinder van beveiliging 

Verder kwam aan het licht dat in het kader van de nieuwe machinerichtlijn in de toekomst meer moet worden gedaan aan het voorkomen van manipulatie van veiligheidsvoorzieningen. Dit valt af te leiden uit het voorzienbaar misbruik van de machine waarvoor de machinebouwer een oplossing dient te vinden. Daarnaast is uit onderzoeken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bekend dat manipulatie voornamelijk gebeurd omdat machinebedieners hinder ondervinden van de beveiligingen door slecht zicht op het proces, slechte bereikbaarheid bij het afstellen en inregelen van de machine en het onderhouden van de machine enz. Dit zijn allemaal bedrijfsmodi die anders zijn dan de modus automatisch-bedrijf. Conclusie hieruit is dat met name op het gebied van andere bedrijfsmodi en de beveiliging hiervan nog het een en ander verbeterd kan worden en dat dit ook door de machinerichtlijn wordt geëist. 

Wilt u ook een Schmersal seminar bijwonen? Meldt dit bij info@schmersal.nl en u wordt geïnformeerd over een volgende datum waarop dit seminar plaatsvindt.

Lees meer over de nieuwe machinerichtlijn

bron: Schmersal

Foto's:

Schmersal Seminar

© Aandrijvenenbesturen.nl