Laatste nieuws:

, 4 december 2008 07:39

Universiteit Maastricht: Leegloop dreigt voor technische sector

Het technisch bedrijfsleven dreigt de komende jaren te maken te krijgen met een omvangrijk personeelstekort. Een groot deel van het vergrijsde personeelsbestand in de technische sector zal de komende jaren met pensioen gaan. In totaal gaat het daarbij om 120.000 werknemers die uitstromen door prepensionering. Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, in opdracht van werkgeversorganisatie FME-CWM.

Erik Holtslag, directeur Stichting A+O'
Erik Holtslag, directeur Stichting A+O
1/1

Erik Holtslag, lid van het directeurenoverleg van TechniekTalent.nu en directeur van de Stichting A+O, het opleidingsfonds van metaal- en elektrobedrijven onderschrijft de bevindingen van het ROA-onderzoek. De technische sector kampt in zijn ogen met een ‘dubbel probleem'. Holtslag: "Aan de ene kant staan de bedrijven onder druk door de kredietcrisis en worden daardoor voorzichtiger in het aannemen van personeel. Er komt dus onvoldoende jonge aanwas bij. Daarnaast hebben we te maken met een sterke vergrijzing van ons personeelsbestand. Die mensen gaan de komende jaren massaal met pensioen. Dus bedrijven die al onder druk staan door de economische tegenwind, zien ook nog eens hun oudere en ervaren werknemers de poort uitgaan. En daarmee verdwijnt veel kennis en kunde. Dat is een desastreus scenario."

Noodmaatregelen noodzakelijk 

Holtslag denkt ook dat ‘een palet aan noodmaatregelen noodzakelijk zal zijn'. "Ik ken bedrijven die als gevolg van prepensionering een kwart van hun personeel dreigen kwijt te raken. Daar schrik je wel van. Het technisch bedrijfsleven is de motor van de Nederlandse economie, het gaat om meer dan 100 000 ondernemingen." Het ROA-onderzoek pleit dan ook voor maatregelen als het verhogen van de VUT-leeftijd, het aantrekken van buitenlandse technici en het verhogen van het rendement van het technisch beroepsonderwijs. Holtslag: "Ik doe een appèl op de onderwijssector om die handschoen op te pakken. Samen met het onderwijs kunnen technologische bedrijven meer jongeren inspireren. Want techniek heeft de toekomst."

Samenwerking 

Holtslag is verheugd over het brede samenwerkingsverband van bedrijfsleven, opleidingsfondsen, koepelorganisaties en scholen dat onder de naam ‘TechniekTalent.nu' zich de komende jaren in gaat spannen om instroom en behoud van technisch talent veilig te stellen. Deelnemers aan ‘TechniekTalent.nu' zijn onder meer FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, VHP Metalektro, FME-CWM, Bovag, Uneto-Vni, VHP Metalektro, de Koninklijke Metaalunie. Ook de HBO Raad, MBO Raad en de VO Raad ondersteunen het initiatief. Holtslag: "We zullen de handen ineen moeten slaan, techniekbreed moeten samenwerken om oplossingen te zoeken voor de forse problemen die de komende jaren op ons afkomen. Maar een ding is duidelijk: bedrijven zullen moeten blijven investeren in goed opgeleid personeel. Want anders dreigt onze economie forse averij op te lopen."

bron: Stichting Arbeidmarkt en Opleiding

Reacties (1)

Zo lang deze mensen niet de hand in eigen boezem willen steken zal er weinig veranderen. Matig betaald, veel uren. In de kost voor minimale vergoeding. Eéntonig werk, weer of geen weer gewoon naar buiten enc. Alleen als open staat voor een niet voorafgestelde conclusie kun je kijken waarom mensen niet komen en/of weglopen uit deze branch. Een wegegelopen techneut.

jeroen

05-12-2008 op 12:28

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden