Laatste nieuws:

DEN HAAG, 3 december 2008 16:06

Kabinet werkt aan betere identificatie bedrijven op internet

Het kabinet maakt in totaal 7 miljoen euro vrij voor het programma e-Herkenning voor Bedrijven. Hiermee wordt gewerkt aan een veiliger en eenvoudiger manier van digitale identificatie van en voor bedrijven.

'
1/1

'We willen toe naar een situatie waarin een ondernemer straks op een eenvoudige en veilige manier kan inloggen bij overheidsorganisaties met de inlogcode die zijn voorkeur heeft,' aldus staatssecretaris Heemskerk. Het kan gaan om bijvoorbeeld een door de overheid uitgegeven systeem zoals DigiD, maar misschien kunnen ondernemers in de toekomst ook wel inloggen bij de overheid met hun bankpas of hun mobiele telefoon.

Digitale sleutelbos

In 2003 is DigiD burger geïntroduceerd. Een persoonlijk wachtwoord dat inmiddels meer dan zes miljoen burgers gebruiken om bijvoorbeeld hun aangiften digitaal in te dienen, informatie op de vragen bij de IB-Groep en kinderbijslag aan te vragen. Voor bedrijven zijn er op dit moment nog geen breed inzetbare oplossingen beschikbaar. De verschillende overheidsdienstverleners hebben ieder vaak hun eigen oplossingen. Door de groei van het aantal internetdiensten groeit ook de 'digitale sleutelbos' van bedrijven en neemt de kans op onveilige situaties toe. Veel bedrijven hebben zo langzamerhand vele wachtwoorden, inlogcodes en passen waarmee zij transacties verrichten. Het kabinet is van mening dat dit  veiliger en slimmer kan.

Wachtwoord 

Met het programma e-Herkenning voor Bedrijven wordt gewerkt aan een stelsel van afspraken waardoor bedrijven zich straks ook kunnen identificeren bij de overheid met al bestaande goed beveiligde gegevens zoals bijvoorbeeld hun bankpas. Om het nieuwe systeem, dat wel wat weg heeft van het iDEAL systeem voor betalingen op internet, te testen start het kabinet eerst met een aantal experimenten. Verschillende instanties doen daaraan mee, zoals de Belastingdienst, het Ministerie van Landbouw en de uitvoeringsdiensten van Economische Zaken zoals SenterNovem, de EVD en het Octrooicentrum. Wie na 2009 met deze instanties te maken krijgt, moet daar terecht kunnen met één en dezelfde pas, code of wachtwoord naar keuze.

bron: Ministerie van Economische Zaken

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden