Laatste nieuws:

ZEVENAAR, 1 december 2008 13:34

Rittal produceert milieuvriendelijke koelaggregaten op CO2-basis

Nadat Rittal met de ontwikkeling van geperfectioneerde, milieuvriendelijke koelaggregaten op CO2-basis zijn kwaliteiten op het gebied van systeemklimatisering had bewezen, ontving Rittal al in september 2007 de eerste concrete opdrachten uit de industrie. De standaard productie van CO2-koelaggregaten is inmiddels in volle gang.

'
1/1

Tot nu toe zijn er drie toonaangevende ondernemingen in de automobiel- en geneesmiddelenindustrie die belangstelling hebben voor de CO2-koelaggregaten. Voor het uitvoeren van beproevingen heeft Rittal een groot aantal CO2-koelaggregaten beschikbaar gesteld. Concrete opdrachten voor de productie van milieuvriendelijke koelaggregaten zijn al ontvangen.

Sprong 

De 'kwantumsprong' van Rittal naar systeemklimatisering met CO2 als alternatief voor het koudemiddel R134a is gelukt. Bij de geplande switch van de automobielindustrie naar CO2-systemen hoort Rittal tot de klimaattechnische pioniers. Inmiddels beschikt het bedrijf over de eerste koelaggregaten voor wand- en dakmontage met CO2 als koudemiddel en een effectief netto nuttig koelvermogen van 1000 W. Ondanks de grotere technische inspanningen die voor dergelijke systemen nodig zijn, is bewezen dat ze geschikt zijn voor de praktijk.

Vergeleken met het alom gebruikte koudemiddel R134a is CO2 vanuit moderne optiek het veelbelovende koudemiddel voor de toekomst. Kooldioxide is een in de natuur voorkomende stof met een GWP (Global Warning Potential) van 1. Daarom koelen de schakelkastkoelaggregaten niet alleen veilig schakelkasten en behuizingen, maar helpen zij ook de opwarming van de atmosfeer te vertragen.

Grotere inspanningen 

Toepassing van CO2 vergt duidelijk grotere technische inspanningen, omdat het koudemiddel in het koelcircuit - in tegenstelling tot R134a - nooit van staat verandert. Het blijft altijd gasvormig. Omdat het hele systeem onder een veel hogere druk werkt, zijn de eisen aan compressoren en regelelementen bijzonder hoog.

Om het koelvermogen permanent te verhogen en onderhoudswerkzaamheden zo beperkt mogelijk te houden, zijn ook de nieuwe TopTherm CO2-koelaggregaten uitgerust met een geïntegreerde condensaatverdamper en zijn de lamellen van de warmtewisselaar voorzien van de RiNano-coating. Door de vuilafstotende werking van de Nano-coating blijft het koelvermogen altijd constant. Hierdoor duren de onderhouds- en reinigingsintervallen langer en neemt de energie-efficiëntie aanzienlijk toe. De automatische condensaatverdamping werkt door middel van directe verdamping. De veiligheid van de installatie stijgt, de onderhoudskosten dalen. Zowel het legen van de condensaatflessen en het lastige aanbrengen van condensslangen zijn hiermee vervallen.

bron: Rittal

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden