Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 12 november 2008 22:06

Ruim 13.000 vacatures in technologische industrie

In de bakken van CWI, UWV en gemeenten zijn nauwelijks geschikte werknemers te vinden voor de technologische industrie. Van de 420.000 geregistreerde werkzoekenden zijn er slechts 2.850 mogelijk kandidaat voor de ruim 13.000 openstaande vacatures. Van de 53.000 voortijdig schoolverlaters zijn er slechts 940 inpasbaar in een technische functie.

Minister Piet Hein Donner van SZW en FME-voorzitter Jan Kamminga op het FME Jaarcongres'
Minister Piet Hein Donner van SZW en FME-voorzitter Jan Kamminga op het FME Jaarcongres
1/1

Ook de mogelijke participatie van Wajongers werd onderzocht. Van de 180.000 ingeschreven jonggehandicapten blijken er slechts 230 geschikt voor een baan in de technologische industrie. Dit wordt bevestigd door onderzoek van het ROA in Maastricht, dat in opdracht van FME, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, is uitgevoerd.

Grenzen open 

Om op korte termijn de openstaande vacatures te kunnen invullen, wil FME dat de grenzen van de Europese Unie worden opengesteld voor buitenlands talent. Op de middellange termijn moet worden ingezet op verbetering in de samenwerking tussen scholen en bedrijven en in een hogere kwaliteit van het beroepsonderwijs. "Niet alleen de technologische industrie, maar de gehele Nederlandse samenleving heeft een groot probleem als we er niet snel in slagen het tekort aan goed gekwalificeerde technici te laten verdwijnen. De bakken van minister Donner bieden geen soelaas", aldus FME-voorzitter Jan Kamminga op het Jaarcongres van de vereniging. 

Subsidie 

FME heeft ook zelf onderzoek gedaan onder haar leden. Gevraagd is welk effect zij verwachten van de aangekondigde overheidsmaatregelen die de arbeidsparticipatie moeten verhogen. Ruim 86 procent van de respondenten beschouwt loonkostensubsidie tot maximaal de helft van het minimumloon niet als stimulans om langdurig werklozen of arbeidsongeschikten in dienst te nemen. Ruim 83 procent zegt dat een korting op ww- en wao-premies van 6.500 euro gedurende drie jaar geen invloed zal hebben op het besluit 50-plussers in dienst te nemen.

De fiscale maatregelen die ouderen moeten stimuleren langer door te werken worden wél positief beoordeeld. Ook ziet ruim 46 procent van de FME-leden heil in ondersteuning voor jonggehandicapten om aan het werk te gaan. Ruim de helft van de respondenten verwacht positieve effecten van een belastingvoordeel voor 62-plussers. Hoewel 49% denkt dat een hogere aow-uitkering voor 65-plussers die doorwerken geen effect zal hebben, verwacht 35% dat dit de arbeidsparticipatie wel zal verhogen.

 

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden