Laatste nieuws:

DEN HAAG, 3 november 2008 11:01

Intelligente sensoren bewaken pijpleidingen

Een systeem van sensoren zou in de toekomst kilometerslange pijpleidingen automatisch kunnen controleren op schade die het gevolg is van slijtage of vandalisme. Onderzoekers van Siemens Corporate Technology werken al aan die nieuwe generatie sensoren. Een eerste concrete toepassing zou het Russische olie- en gastransport in Siberië kunnen zijn.

'
1/1

Siberië is rijk aan bodemschatten. Talloze productie-sites en duizenden kilometers pijpleiding omzomen de uitgestrekte toendravlakten. De olie- en gasvelden zelf liggen echter veelal ver verwijderd van elke infrastructuur en zijn bij permafrost 's winters of juist onder de moerassige terreincondities 's zomers moeilijk toegankelijk. Daarom worden tot nu toe systemen toegepast voor bewaking op afstand, tot dusver echter met draadgebonden sensoren.

Met de nieuwe draadloze sensoren van Siemens zullen deze meetvoelers straks niet alleen defecten herkennen, maar ook schade die het gevolg is van geweld van buitenaf. Ze reageren namelijk zowel op drukval in de leiding als op klop- en graafgeluiden. Daarnaast kunnen ze dankzij intelligente software de toestand van de transportsystemen (zoals pompen en compressoren) controleren op grond van hun trillings- en omgevingsdata, zoals temperatuur en oliepeil. Op die manier kunnen ze bepaalde veranderingen al melden, voordat er een defect is ontstaan: nóg een novum in de bewaking van pijpleidingen.

Autonoom 

De radiosensoren werken autonoom en moeten ongeveer om de 100 meter worden aangebracht om een snelle radioverbinding met de klepstations tot stand te kunnen brengen. Deze stations worden op afstanden van 25 tot 40 kilometer op de pijpleiding geïnstalleerd en hebben dankzij een netaansluiting een directe verbinding met een centrale. Opvallende gebeurtenissen worden daarbij van sensor tot sensor doorgegeven, wat hoge zendvermogens en dus een hoog energieverbruik uitsluit.

Bovendien kunnen de sensoren delen van hun hardware automatisch op standby schakelen en zo extra energie sparen. Tegelijkertijd vermijden ze onnodige hoeveelheden data. Met hun geïntegreerde microprocessor analyseren en comprimeren de sensoren de ontvangen gegevens en sturen alleen de meest noodzakelijke informatie door.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het door het Duitse Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek gesubsidieerde project ZESAN (Zuverlässige Energieeffiziente Sensor und Aktor-Netzwerke), waarin verschillende wetenschappelijke centra van Siemens Corporate Technology samenwerken met publieke en private partners.

bron: Siemens

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (28)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden