Laatste nieuws:

LEUVEN/EINDHOVEN, 27 oktober 2008 15:13

Sensoren meten emoties

In het kader van Holst Centre ontwikkelde IMEC een "emotiemonitor", een toestel dat de staat van opwinding van een proefpersoon ‘in real time' kan meten aan de hand van vier lichaamsparameters: het hartritme, de ademhaling, de geleidbaarheid van de huid en de temperatuur van de huid.

Draadloos lichaamsomgevingsnetwerk voor monitoring van de staat van opwinding: physiologische signalen worden geregistreerd, draadloos verzonden en geanalyseerd om, in real-time, het opwindingsniveau van een proefpersoon te bepalen.'
Draadloos lichaamsomgevingsnetwerk voor monitoring van de staat van opwinding: physiologische signalen worden geregistreerd, draadloos verzonden en geanalyseerd om, in real-time, het opwindingsniveau van een proefpersoon te bepalen.
1/1

De emotiemonitor kan in de eerste plaats worden toegepast in de gezondheidszorg. Zo moet het mogelijk worden om in de toekomst het effect van bijvoorbeeld antidepressiva objectief te meten, of zouden leerkrachten beter moeten kunnen inspelen op leerlingen met ADHD. Maar er zijn ook toepassingen in e-learning. Zo zou de computer bijvoorbeeld niet alleen leerstof kunnen aanbieden, maar ook reageren op het concentratieniveau van de student en daarmee de efficiëntie van het leerproces optimaliseren. Ook in de gaming-wereld kan dit revolutionaire gevolgen hebben. Online avatars zouden automatisch kunnen inspelen op de gemoedstoestand van een speler zonder dat die speler dat actief in het game menu heeft aangegeven. Of gedachten van de speler zouden automatisch kunnen omgezet worden in bepaalde handelingen in het spel.

Netwerk

De emotiemonitor van IMEC is een lichaamsomgevingsnetwerk: het lichaam communiceert draadloos met de omgeving (een PC) via sensoren op het lichaam. Die sensoren registreren en verwerken de lichaamssignalen en sturen hun informatie via draadloze communicatie naar een PC. De PC interpreteert de gegevens en leidt hier onmiddellijk de opwindingstoestand van de proefpersoon uit af. Het systeem bestaat uit een elastische borstband waarin een eerste draadloze sensor is geïntegreerd die ademhaling en hartritme registreert en een polsband met een tweede draadloze sensor die de temperatuur van de huid meet en de galvanische geleiding van de huid tussen twee vingers.

Laag vermogen 

Omdat de toepassingen in het dagdagelijkse leven gebruikt moeten kunnen worden zijn gebruiksvriendelijkheid, grootte van het systeem en levensduur van de batterij sleutelfactoren. De sensoren die IMEC ontwikkelt zijn niet alleen zeer klein, ze kunnen ook met zeer weinig vermogen analoge signalen opvangen, verwerken en draadloos verzenden naar een PC. Het nu voorgestelde systeem verbruikt bijvoorbeeld al twintig keer minder vermogen dan een Bluetooth, en heeft daardoor een autonomie van verschillende dagen op een commerciële Li-Ion batterij.

 

IMEC wil zijn emotiemonitor verder optimaliseren door bijvoorbeeld de sensoren te laten draaien op energie afkomstig uit lichaamswarmte waardoor ze volledig autonoom kunnen functioneren, door de draadloze communicatie te optimaliseren zodat die minder energie verbruikt, door het aantal lichaamsparameters dat geregistreerd kan worden te verhogen om niet alleen opwinding maar ook andere emoties te meten...

bron: Imec

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden