HAARLEM, 6 oktober 2008 10:01

Cern neemt grootste computergrid ter wereld in gebruik

Cern heeft het grootste computergrid ter wereld in gebruik genomen. De gedistribueerde rekencapaciteit is nodig voor de verwerking van de ongeveer 15 miljoen gigabyte aan gegevens die de LHC-deeltjesversneller per jaar produceert.

De in bedrijf genomen Worldwide LHC Computing Grid, zoals het door Cern ontworpen computernetwerk heet, verbindt ongeveer 100.000 computers met elkaar waardoor om en nabij de 7000 wetenschappers in 33 landen toegang hebben tot de gegevens afkomstig van de LHC, bevindingen kunnen delen en rekenkracht kunnen bijdragen aan het experiment.

De gegevens van de LHC worden via dedicated glasvezelnetwerken eerst naar elf tier-1-computercentra in Azië, Europa en Noord-Amerika gestuurd. Twee daarvan, de Brookhavven National Laboratory in New York en de Fermi National Accelerator Laboratory in Illinois, hebben een spilfunctie omdat deze de gegevens verder distribueren naar ongeveer 140 tier-2-computercentra. Cern levert zelf 10 procent van de benodigde rekencapaciteit, de rest wordt verzorgd door het computergrid.

'Gemiddeld kunnen we 250.000 taken per dag verwerken', aldus Ian Bird, hoofd van het Wlcg-project, 'ook uitschieters naar 500.000 taken per dag zijn geen probleem'. Ter vergelijking: één processor zou enkele dagen bezig zijn met het verwerken van een enkele taak.

Het computernetwerk zal de eerst komende tijd overigens duimen zitten te draaien vanwege het heliumlek in het ondergrondse netwerk van de deeltjesversneller. De verwachting is dat pas in het voorjaar van 2009 de LHC weer opgestart kan worden.

CERN

bron: Tweakers.net

Foto's:

Cern neemt grootste computergrid ter wereld in gebruik

© Aandrijvenenbesturen.nl