Laatste nieuws:

OMELEK, 29 september 2008 17:13

Eerste private raket in baan om aarde gebracht

Het particuliere ruimtevaartbedrijf Space X heeft zondag met succes een raket in een baan om de aarde gebracht. De onbemande raket, de Falcon 1, had een vracht van 165 kilo aan boord.

'
1/1

De vierde vlucht van de Falcon 1-raket betekent een mijlpaal in de ruimtevaart: voor het eerst werd een raket met vloeibare brandstof in een baan om de aarde gebracht. De Falcon 1 werd ontwikkeld door het particuliere ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies Corporation, beter bekend als Space X. Het bedrijf werd in juni 2002 door Elon Musk opgericht en telt inmiddels ruim vijfhonderd werknemers. Een van de doelen van het bedrijf is het reduceren van de kosten om een draagraket in de ruimte te krijgen. Het bedrijf ontwikkelde hiertoe zijn eigen raketmotoren en raketten.

De herbruikbare Falcon 1-raket is ontwikkeld om kleine vrachten in een baan om de aarde te brengen. De raket heeft een lengte van 27,3 meter, een doorsnede van 1,7 meter en een gewicht van 46.760 kilo. Een grotere variant, de Falcon 9, kan zwaardere ladingen vervoeren. Space X werkt nog aan de zogeheten Dragon-capsule, die, gemonteerd op een Falcon 9, mensen naar de ruimte kan brengen. De Falcon 1 werd op zijn vierde en baanbrekende vlucht voortgestuwd door twee motoren die door Space X ontwikkeld zijn: de Merlin 1C zorgde voor de eerste trap, terwijl de tweede trap door de Kestrel-motor werd aangedreven. Beide motoren maken gebruik van RP-1 als brandstof en vloeibare zuurstof als oxidator.

De vierde vlucht van de Falcon 1 werd eerder uitgesteld om de brandstofvoorziening van de tweede trap aan te passen. De Falcon 1 werd zondag vanaf het eiland Omelek in de Grote Oceaan gelanceerd. De orbitale vlucht van de raket en zijn lading was 500km bij 700km met een inclinatie van 9,35 graden. Na de orbitale vlucht werd de Kestrel-motor weer geactiveerd, waarna de Falcon 1 veilig kon landen. De 165 kilo zware lading bestond uit een hexagonale aluminium kamer van anderhalve meter hoog.

bron: tweakers.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden