Laatste nieuws:

OMELEK, 29 september 2008 17:13

Eerste private raket in baan om aarde gebracht

Het particuliere ruimtevaartbedrijf Space X heeft zondag met succes een raket in een baan om de aarde gebracht. De onbemande raket, de Falcon 1, had een vracht van 165 kilo aan boord.

'
1/1

De vierde vlucht van de Falcon 1-raket betekent een mijlpaal in de ruimtevaart: voor het eerst werd een raket met vloeibare brandstof in een baan om de aarde gebracht. De Falcon 1 werd ontwikkeld door het particuliere ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies Corporation, beter bekend als Space X. Het bedrijf werd in juni 2002 door Elon Musk opgericht en telt inmiddels ruim vijfhonderd werknemers. Een van de doelen van het bedrijf is het reduceren van de kosten om een draagraket in de ruimte te krijgen. Het bedrijf ontwikkelde hiertoe zijn eigen raketmotoren en raketten.

De herbruikbare Falcon 1-raket is ontwikkeld om kleine vrachten in een baan om de aarde te brengen. De raket heeft een lengte van 27,3 meter, een doorsnede van 1,7 meter en een gewicht van 46.760 kilo. Een grotere variant, de Falcon 9, kan zwaardere ladingen vervoeren. Space X werkt nog aan de zogeheten Dragon-capsule, die, gemonteerd op een Falcon 9, mensen naar de ruimte kan brengen. De Falcon 1 werd op zijn vierde en baanbrekende vlucht voortgestuwd door twee motoren die door Space X ontwikkeld zijn: de Merlin 1C zorgde voor de eerste trap, terwijl de tweede trap door de Kestrel-motor werd aangedreven. Beide motoren maken gebruik van RP-1 als brandstof en vloeibare zuurstof als oxidator.

De vierde vlucht van de Falcon 1 werd eerder uitgesteld om de brandstofvoorziening van de tweede trap aan te passen. De Falcon 1 werd zondag vanaf het eiland Omelek in de Grote Oceaan gelanceerd. De orbitale vlucht van de raket en zijn lading was 500km bij 700km met een inclinatie van 9,35 graden. Na de orbitale vlucht werd de Kestrel-motor weer geactiveerd, waarna de Falcon 1 veilig kon landen. De 165 kilo zware lading bestond uit een hexagonale aluminium kamer van anderhalve meter hoog.

bron: tweakers.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden