HAMBURG, 29 september 2008 16:10

Achttien mkb'ers deelnemer aan Martieme innovatieprogramma

Minister Van der Hoeven van EZ heeft vorige week het Innovatie Prestatie Contract voor de maritieme sector getekend. Namens Scheepsbouw Nederland tekende voorzitter Fred van der Wal. Met de ondertekening zijn achttien mkb-bedrijven deelnemer aan het Maritieme innovatieprogramma geworden.

Het Innovatie Prestatie Contract is getekend in het Holland Paviljoen in Hamburg, waar de minister een bezoek bracht aan de SMM-beurs. Deze Shipbuilding, Machinery and Marine-technology beurs is de grootste beurs voor scheepsbouw en maritieme toeleveranciers ter wereld.

Jeroen van Hengstum, coördinator van het innovatieprogramma namens SenterNovem: "Mkb'ers hebben met dit contract gelegenheid aan te sluiten bij de strategische agenda van de industrie. De toeleveranciers (vaak mkb) kunnen zo hun opdrachtgevers -  de grote jongens - volgen. Het is belangrijk voor toeleveranciers in te spelen op technologische ontwikkelingen. Haken ze niet aan, dan verliezen ze terrein ten opzichte van de concurrentie." 

Zelf ideeën aandragen

Het innovatieprogramma in het algemeen en dit contract in het bijzonder maken het volgens Van Hengstum voor het mkb mogelijk mee te doen. "Niet alleen defensief om hun business veilig te stellen, maar ook pro-actief. Ook het mkb kan innovatieve ideeën aandragen en zelf met  partners deelnemen aan een tender, bijvoorbeeld om te komen tot lichtere materialen of nieuwe verbindingstechnieken."

De kracht van het innovatieprogramma is dat het wordt gedragen door de bedrijven zelf. Bedrijven weten zelf het beste hoe ze beter, schoner, veiliger en zuiniger kunnen worden. Voor het gehele maritieme innovatieprogramma is tot en met 2012 een kleine 40 miljoen euro beschikbaar.

Van der Hoeven was ook aanwezig bij de ondertekening van een contract tussen Damen Shipyards en de politie van Nedersaksen voor de levering van drie patrouilleboten. De levering staat symbool voor de hoogwaardige technologie en scheepsbouw die Nederland kent. 

bron: senternovem

Foto's:

Achttien mkb'ers deelnemer aan Martieme innovatieprogramma

© Aandrijvenenbesturen.nl