Laatste nieuws:

DEN HAAG, 26 september 2008 16:38

Octrooicentrum Nederland stapt over op open source-software

Octrooicentrum Nederland (OCNL) is de eerste overheidsorganisatie die het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding' volledig navolging geeft en voor een groot deel van zijn ICT-systemen overstapt op zogenaamde open source-software.

'
1/1

Als eerste stap lanceerde staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vandaag de nieuwe, op open source gebaseerde, website van OCNL. Eind 2009 zijn ook de kantooromgeving (inclusief desktop) en het relatiebeheersysteem van OCNL op open source gebaseerd.

 Open in Verbinding

Open source-software is software met vrije toegang tot de broncode. Aan open source-software zijn geen licentiekosten verbonden en de software is vrijelijk te bewerken. De open source-pilot bij OCNL komt voort uit het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' van Heemskerk. In dit actieplan staat een aantal concrete maatregelen waardoor overheden vaker open standaarden en open source-software gaan gebruiken. "Een groter gebruik van open source-software biedt kansen voor nieuwe softwarebedrijven. Het maakt de overheid minder afhankelijk van vaste leveranciers en zorgt daarnaast voor minder hoge kosten voor de overheid", aldus Heemskerk. Volgens de staatssecretaris is OCNL met zijn plannen een belangrijke koploper, en kan het als voorbeeld dienen voor overheidsorganisaties die het actieplan nog moeten implementeren.

Met de website is OCNL de eerste rijksorganisatie die voor zijn website open source-software gebruikt in combinatie met de nieuwe rijkshuisstijl. OCNL werkt volgens directeur Guus Broesterhuizen actief aan een groter gebruik van open source en open standaarden. Met de nieuwe website geeft OCNL hier volgens hem nu voor het eerst publiek uiting aan. "Op de nieuwe website kunnen bezoekers bovendien op een open manier uitrekenen wat het kost om een octrooi aan te vragen. Hiermee moeten de kosten en baten van het gebruik van octrooien nog duidelijker worden voor met name het MKB", aldus Broesterhuizen.

bron: Ministerie van Economische Zaken

Reacties (1)

eindelijk een concrete stap om de hegemonie van Microsoft te doorbreken

peter

30-09-2008 op 08:30

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden