HAARLEM, 19 september 2008 15:07

Large Hadron Collider weer ingeschakeld na elektrische storing

De Large Hadron Collider is deze week tijdelijk uitgeschakeld geweest om een kapotte transformator te vervangen en het systeem gefaseerd weer op te starten, zo heeft de Europese wetenschapsorganisatie Cern donderdag bekendgemaakt.

Het defect aan de transformator, die 30 ton weegt en 12MVA aan vermogen levert, zorgde ervoor dat compressors die voor koeling van twee sectoren van de LHC zorgen, dienst weigerden. De temperatuur van de magneten die zich in de 27 kilometer lange tunnel bevinden, wordt namelijk teruggebracht tot -271 graden Celsius om ze supergeleidend te maken. De trafo werd afgelopen weekend vervangen, waarbij het koelingssysteem in stand-by-modus werd gezet, zo laat de European Organisation for Nuclear Research weten. Sinds begin deze week was het team dat verantwoordelijk is voor het cryogene systeem, vervolgens bezig om de magneten opnieuw te koelen. Donderdag is de deeltjesversneller weer in gebruik genomen.

De problemen deden zich dus al binnen enkele dagen na de ingebruikname van de versneller voor. "De LHC bevindt zich nog in de opstartfase. Het is complex gereedschap en het is normaal dat er uitschakelingen plaatsvinden", vertelde een woordvoerster van Cern aan persbureau AFP. De deeltjesversneller zal de komende tijd gebruikt worden voor verdere bestudering van de versnelling van een enkele protonenstraal. Vervolgens zullen de stralen in beide richtingen bewogen worden en binnen 'enkele weken' zal de eerste botsing plaats kunnen vinden, meldt Cern.

CERN

bron: tweakers.net

Foto's:

Large Hadron Collider weer ingeschakeld na elektrische storing

© Aandrijvenenbesturen.nl