Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 12 september 2008 16:14

CWI-onderzoek helpt limiet Moore's Law te voorspellen

Onderdelen op computerchips worden steeds kleiner. Deze trend kan echter niet onbeperkt doorgaan: als de componenten net zo klein zijn als atomen, zullen quantum-effecten een rol spelen. Hierdoor ontstaan fouten. Bij zijn onderzoek naar quantumcomputers berekende Falk Unger van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam met hoeveel fouten gewone, 'klassieke' computers toch nog goed kunnen werken. Hij promoveert donderdag 18 september aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift 'Noise in Quantum and Classical Computation & Non-locality'. Ungers resultaten kunnen gebruikt worden om de limiet van Moore's Law te helpen voorspellen.

'
1/1

De Wet van Moore stelt dat door technologische vooruitgang het aantal elektronische schakelingen op een computerchip ongeveer elke twee jaar verdubbelt. In moderne computers treden zo weinig storingen op, dat foutcorrectie nog geen grote rol speelt. Shekhar Borkar (Intel) schatte in 2005 echter dat binnen tien jaar de steeds kleinere elektronische schakelingen te gebrekkig zouden worden. In zijn onderzoek kon Unger hiervoor een limiet berekenen. Met 8,856% foute bits kunnen computerchips toch nog concrete berekeningen uitvoeren. Bij meer fouten is de chip onbruikbaar. 

Quantumberekeningen

Falk Unger onderzocht ook effecten van fouten op quantumcomputers - computers die gebruikmaken van effecten uit de quantummechanica.

Quantumcomputers kunnen de beveiliging van veel internetgegevens in no-time kraken. In theorie dan, want de praktijk is weerbarstiger. Het bouwen van een goede quantumcomputer is heel moeilijk. Dit komt doordat ook hier de componenten zo klein zijn, dat er waarschijnlijk altijd fouten gemaakt zullen worden bij het verwerken en bewerken van gegevens.

Een extra probleem is dat quantumcomputers een signaal niet kunnen versterken. Verrassend genoeg bleken ook hier berekeningen met enige ruis goed te gaan. De aldus bepaalde grenzen voor de precisie zijn interessant voor ontwerpers van de hardware van quantumcomputers.

CWI

Universiteit van Amsterdam

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (21)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden