Laatste nieuws:

DELFT, 12 augustus 2008 16:16

Waterstof-raceauto TU Delft onthuld

De Greenchoice Forze rijdt op waterstof en is op het TU-sportcentrum onthuld door racecoureur Tim Coronel, Herman Vaanholt van Bavaria City Racing en hoogleraar en ruimtevaarder Wubbo Ockels.

'
1/1

Tim Coronel, een goede bekende in de kart wereld juicht het duurzame initiatief toe. "Tot nu toe leefden coureurs op de geur van brandend rubber en benzinedampen, maar iedereen weet dat daar verandering in moet komen om de autosport te blijven behouden. Dit is een prachtig eerste initiatief, hiermee ga ik ervan uit dat in de toekomst de kleine Coronelletjes ook nog steeds kunnen racen".

Duurzame wereld

Sponsor Greenchoice ziet in dit project de twee belangrijkste stappen naar een duurzame wereld. "Aan de ene kant de wil van mensen om te veranderen zonder dat het ten koste hoeft te gaan van comfort en uiteraard de technologische ontwikkelingen die een duurzame wereld mogelijk maken. Beide aspecten komen terug in dit project en we hopen hiermee de aandacht te vestigingen op de mogelijkheden die rijden op waterstof biedt", aldus Algemeen Directeur van Greenchoice Rob van Rees.

Op 22 augustus vindt de eerste race plaats tussen de Greenchoice Forze en zijn concurrenten uit 6 verschillende landen. De race wordt gehouden aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam Zes studententeams van Universiteiten uit vijf verschillende landen nemen het dan tegen elkaar op.

Aan de Nederlandse Greenchoice Forze hebben 25 studenten anderhalf jaar lang gewerkt. De kart is 2.30 bij 1.50 meter, weegt 250 kilo en is voorzien van vele technische snufjes.Vlak onder het stuur zit een 5 liter brandstofcel waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in elektriciteit. ''Hiermee kunnen we een kwartier racen. De kart haalt een snelheid van 100 kilometer per uur, maar belangrijker is de snelheid waarmee je optrekt. In zes seconden rijden we 100,'' zegt teammanager en oprichter Edgar van Os.

Boostcaps

De voornaamste krachtbron van de kart is een 8 kW brandstofcel (geleverd door Hydrogenics). Naast een waterstoftank met 5 liter waterstofgas bij 200 bar, beschikt de kart over ultracondensatoren (Boostcaps) die een extra boost van 200 kW voor 10 seconde geven en die worden opgeladen op het moment dat de brandstofcel vermogen over heeft (tijdens het remmen of in langzame stukken).

Het geleverde elektrisch vermogen wordt uiteindelijk omgezet door motion controllers (Curtis Instruments) naar mechanisch vermogen door gebruik te maken van twee gelijkstroommotoren. Elke motor drijft het eigen achterwiel aan en kan onafhankelijk worden bestuurd.

bron: GreenchoiceFoze

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden