DEVENTER, 9 mei 2008 11:18

Philips verlicht Octavio Frias de Oliveira brug in São Paulo

Philips gaat de Octavio Frias de Oliveira brug in São Paulo verlichten met behulp van de nieuwste verlichtingstechnologieën, waaronder LED. De Octavio Frias de Oliveira brug is de nieuwste architectonische aanwinst van São Paulo, de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat, en is aangelegd over de Pinheiros River-ringweg om de districten Brooklin en Real Parque met elkaar te verbinden. De door Philips geboden oplossingen laten de grandeur van deze unieke brug goed uitkomen, en verbruiken 53% minder energie dan traditionele verlichtingssystemen. Ze zorgen tevens voor lagere onder­houdskosten en verbetering van de verkeersveiligheid.

De officiële ingebruikneming van de brugverlichting zal volgens plan plaatsvinden tijdens de plechtige opening van het snelwegcomplex, die door het gemeentebestuur van São Paulo is gepland in de eerste twee weken van mei. Een voorproefje van de volledig verlichte brug werd echter al op de avond van de 24e april gegeven.

Het belangrijkste architectonische element van de brug is een indrukwekkende 138 meter hoge X-vormige toren, die de totale structuur ondersteunt. Het interieur van deze toren zal in kleur worden verlicht door middel van LED's. De LED ColorBlast-schijnwerpers maken een dynamische afwisseling van kleuren mogelijk of het kiezen van één tint, zodat voor de verlichting van de brug op gedenkdagen of voor speciale evenementen verschillende bijpassende kleuren kunnen worden gekozen. LED's zijn al met succes toegepast voor verlichting van miraculeuze bouwwerken, zoals de binnenringbrug in Bangkok, het National Theatre in Londen, en het Sala São Paulo muziektheater in de hoofdstad van de deelstaat São Paulo.

De buitenkant van de toren en de eraan bevestigde ophangkabels zullen worden verlicht door een subtiel wit licht van ArenaVision-schijnwerpers, die ontwikkeld zijn om 's werelds meest prominente sportvelden te verlichten, zoals de stadions die zijn gebruikt voor de wereldkampioenschappen voetbal. Het verlichtingssysteem voor de unieke Octavio Frias de Oliveira brug is ontwikkeld door verlichtingsontwerper Plínio Godoy, samen met de voor het project verantwoordelijke architect João Valente, en het bruggenbouwbedrijf OAS builder.

Het verlichtingsproject richtte zich ook duidelijk op de veiligheid van de automobilisten die over de brug zullen rijden. Met het oog hierop zullen de rijweg en de in- en uitvoeg­stroken worden verlicht door een Cosmopolis-systeem van wit licht gevende lampen van 140 W, wat bijdraagt aan de totale verkeersveiligheid. Met het systeem kan het licht ook uitsluitend direct op het wegdek worden gericht, waardoor strooilicht naar de toren of de kabels wordt voorkomen. Schijnwerpers voor grondinbouw zullen worden aangebracht in de aarde van de tuinen die onder de brug worden aangelegd, en zullen zo zorgen voor een interessant effect voor de plantenwereld in het gebied.

Een opvallende eigenschap van de geleverde verlichtingsoplossing is de energiezuinigheid. De toegepaste schijnwerpers bijvoorbeeld behoren tot de zuinigste verlichtingssystemen op de markt. Ze verbruiken maar 10% van de energie die door een traditionele schijnwerper wordt verbruikt. Een elektrische badgeiser gebruikt dezelfde hoeveelheid energie als 90 ColorBlast-schijnwerpers. Het Cosmopolis-systeem dat is geïnstalleerd op het Casa Forte stadsplein in Recife heeft het stadsbestuur van deze hoofdstad van de deelstaat Pernambuco in staat gesteld circa 58% te bezuinigen op de elektrische energie voor verlichting van het gebied.

Foto's:

Octavio Frias de Oliveira brug

Octavio Frias de Oliveira brug

© Aandrijvenenbesturen.nl