Laatste nieuws:

16 maart 2015 13:44

Sensoren voor mensen en industrie

Op donderdag 2 april vindt in het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg de 17e editie plaats van het sensorencongres The Sense of Contact. Organisatoren STW en FHI willen met dit jaarlijkse congres de werelden van het academisch onderzoek en de industriële toepassing bij elkaar brengen. Dat resulteert in een reeks interessante en dikwijls verrassende presentaties voor een ‘innovatiegretig' publiek

Professor Frans van de Helm. 
'
Professor Frans van de Helm.
1/1
Meer over
Bedrijven
De voertaal op The Sense of Contact is Engels, mede vanwege de internationale populatie op onze universiteiten. Vandaar ook dat de thema's van de dag als volgt zijn aangeduid:
  • Sensors for People & Industry
  • Sensors in & on Living Creatures/
  • Sensors Around the Human Being
  • Sensors in Industrial Environments

 

Die thema's komen terug in het uitgebreide en veelzijdige lezingen programma en op de informatiemarkt waar bedrijven en kennisinstituten hun producten- en dienstenaanbod toelichten. Kers op de taart zijn de posterpresentaties en elevator-pitches waarin studenten een korte en bondige presentatie geven van hun recente onderzoekswerk. Daarmee bieden ze niet alleen een ‘kijkje in de keuken', maar de goede verstaander kan er ook uit afleiden welke technologieën er binnen niet al te lange termijn marktrijp zijn.

Hieronder een - zeer beperkte - greep uit het lezingenaanbod.

Professor Frans van de Helm (TU Delft) opent het lezingenprogramma met een presentatie over sensortechnologie als ondersteuning voor neuromusculaire activering. Met NeuroSipe (System Identification and Parameter Estimation in Neurophysiological systems) richt hij zich op het neuromusculaire systeem, het autonome cardiovasculaire systeem, het thermoregulatiesysteem en het systeem dat pijn reguleert. Sensortechnologie is daarbij van cruciaal belang en met NeuroSipe blijkt wat adequate toepassing van sensoren kan betekenen voor de mensheid.

Radar- of microgolftechnologie is een goede manier om de aanwezigheid van objecten - bijvoorbeeld vloeistoffen, auto's, obstakels, mensen - te detecteren. Omniradar maakt IC's die zijn gebaseerd op een geïntegreerd radar-frontend met diverse werkingsmodi, zoals CW (continuous wave), FMCW (frequentiegemoduleerde CW), stepped FMCW (FMCW met discrete frequentiestappen) en doppler. Al deze modi hebben hun specifieke voordelen. Met FMCW kun je afstand, snelheid van objecten en richting (in één vlak, want de IC's hebben twee ontvangstantennes). De hoge frequentie en de nieuw beschikbare bandbreedte (57 ... 64 GHz, 7 GHz bandbreedte) bieden een goede resolutie en nauwkeurigheid. Hans Brouwer van Omniradar zegt: "Als iets ons heeft verrast nadat we begonnen met radartechnologie, is het wel het brede spectrum aan toepassingen waarvoor je het kunt gebruiken". Op The Sense of Contact presenteert Brouwer de technologie, een complete 60 GHz radar op een enkele chip, en de toepassingsmogelijkheden.

De miniatuur kracht-torsie sensor voor biomechanische toepassingen die Joost Lötters van de Universiteit Twente presenteert, is ‘s werelds kleinste handkrachtsensor in zijn soort. Hij kan worden gebruikt om motorische functies van revalidatiepatiënten te meten, of de belasting bij het uitvoeren van fysieke arbeid. Ook de prestaties van atleten kunnen ermee worden geregistreerd. Een prototype is gereed en doctoraalstudent Robert Brookhuis is in gesprek met de industrie om de sensor op de markt te brengen. 

Met de signaalverwerkingstechnieken van Sound Intelligence is het mogelijk om verbale agressie te detecteren in complexe sociale omgevingen. De cognitieve sensoren daarvoor zijn gebaseerd op een lineaire model van het menselijk oor (cochlea). De cochlea voert een frequentie-analyse uit op het binnenkomende audiosignaal. De analysetechnieken van Sound Intelligence zijn ‘knowledge based', dat wil zeggen dat momentane en spectrale informatie wordt gebruikt bij de analyse van het geluid. Voordeel daarvan is dat er geen grote hoeveelheden training-monsters nodig zijn en dat het systeem geen problemen heeft met lage signaal/ruisverhoudingen. Daarom kan de techniek worden gebruikt in gevangenissen, drukke steden en openbaar vervoer. De audio-detectietechnologie is afgeleid van de werking van het menselijk oor. Geluidsbronnen worden door de technologie gemakkelijk onderscheiden en verschillende geluiden worden herkend. Peter van Hengel van Incas3 vertelt over de werking en de toepassingsmogelijkheden,

Gedurende de afgelopen decennia zijn er talrijke industriële toepassingen gevonden voor magnetische-resonantietechnologie, Een van de bekendste is wel de medische beeldvorming. Driedimensionale lichaamsscans met hoge resolutie kunnen cruciale informatie opleveren voor medische diagnose. Een ander belangrijk toepassingsgebied is de olie- en gasindustrie. MR-tools worden gebruikt voor het evalueren van de bodemformatie rond boorgaten.

Magnetische resonantie heeft diverse voordelen die ook van nut zijn voor multifase-flowmetingen. Jankees Hogendoorn van Krohne licht deze voordelen toe en vertelt hoe de ontwikkeling van een MR multifase flowmeter is verlopen - van prototype naar industrieel product.

Het STW perspectiefprogramma ‘Smart Precision in Harsh Environments Spihe' richt zich op de belangrijkste wetenschappelijke en technologische uitdagingen voor het maken van de volgende generaties sensor- en actuatorsystemen, die moeten voldoen aan steeds zwaardere eisen. Om dit te bereiken moet er een heroriëntatie komen op de keten van materialen, componenten en behuizingen, in combinatie met verbeterde uitlezing en communicatie.

Veel zeer nauwkeurige sensoren hebben beperkingen als ze moeten werken in moeilijke omgevingen. Voor moderne toepassingen zijn sensor- en actuatorsystemen nodig met betere prestaties, die minder afhankelijk zijn van externe omstandigheden en die op eenvoudige, efficiënte en betrouwbare manier informatie kunnen uitwisselen. Professor Paddy French (TU Delft), professor Fred Roozeboom (TU Eindhoven) en professor Gijs Krijnen (UTwente) geven een toelichting op het STW-programma en vertellen hoe ze daarvoor systematisch en gecoördineerd wetenschappelijk en technologisch onderzoek gaan initiëren in het multidisciplinaire vakgebied van sensoren en actuatoren.

The Sense of Contact 2015 vindt plaats op 2 april in congrescentrum Kontakt de Kontinenten in Soesterberg. Alle informatie over het programma is te vinden op http://senseofcontact.nl/. Inschrijven kan ook via deze site.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb