12 mei 2010 16:45

Retro-hausse in programmeren

Schrijver dezes liet zich in een artikel in a&b onlangs ontvallen dat hij in een ver verleden aan objectgeoriënteerd programmeren heeft gedaan. Beetje stoere praat, hij deed het in Simula, een taal waar al die snotneuzen van de huidige generaties programmeurs ongetwijfeld nog nooit van hebben gehoord.De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de auteur, na de confrontatie met de naam Simula alleen al, enkele slapeloze nachten achter de rug heeft. Toen (we hebben het over 1986, een wetenschappelijke afdeling analytische chemie in Nijmegen, strenge budgetten in compileer- en runtime vanuit het almachtige Rekencentrum) stond programmeren nog in de kinderschoenen.

Het woord ‘objectgeoriënteerd' kan ik mij van die tijd niet herinneren, maar wel de ‘classes' die wat vage bouwstenen inhielden waarop alles was gebaseerd.

Ik was geen ster in programmeren, en daarmee druk ik mij nog mild uit, maar het besef dat ik bijna 25 jaar geleden al bezig was met dingen waar nu firma's als Pilz, SigmaControl en National Instruments de persberichten mee vol hebben staan, heeft mij toch aan het denken gezet. En de slapeloze nachten.

Wat als ik mij toen wel verder had bekwaamd in het programmeren en de verleiding van een dikke lease-auto en dito salaris had weerstaan die toen nog aan het baantje van hoofdredacteur kleefden? Zou ik dan nu nog steeds aan het programmeren zijn? Ergens in het buitenland een ontwikkelafdeling leiden? In de sales bij één van die genoemde bedrijven werken? Superprogrammeur? Het zou zo maar kunnen!

Regelmatig doe ik die ‘what if' Gedänkespielerei ook in de tegenwoordige tijd. Waarom je niet inschrijven voor een beginnerscursus LabView? Je hebt nog 20 jaar werkzaam leven voor je! En met die basis in Simula moet dat toch een fluitje van een cent zijn? Ja toch? Nee toch, want ondanks dit toch wel uitdagende retrogevoel, zal ik nooit meer het niveau kunnen halen dat ik zou kunnen hebben opgebouwd als ik 25 jaar geleden deze beslissing had genomen.

Hoe zit het ook al weer? De ‘10.000 hours of practice' die je nodig hebt om ergens in te kunnen excelleren? Die kan ik alleen nog maar halen als ik deze stukjes blijf schrijven. U bent nog lang niet van mij af!

© Aandrijvenenbesturen.nl