9 februari 2012 11:16

Maxon Motor Benelux: 100 jaar high-tech

Dit jaar viert Maxon Motor Benelux, in 1912 opgericht als Technisch Bureau Sanders Birnie, haar 100-jarig bestaan. De rode draad in de geschiedenis van het bedrijf is ‘high-tech’ en sinds enkele decennia ligt de nadruk op precisie-aandrijfsystemen. Daarmee weet Maxon Motor aanhoudende groei te realiseren – 2011 was het beste jaar ooit – en inmiddels telt het bedrijf 27 medewerkers.

De laatste jaren schuift Maxon Motor Benelux verder op in de keten van de high-tech maakindustrie, zo vertelt Gerwin Geukes, directeur van Maxon Motor. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer van componentenleverancier tot partner in complexe ontwikkelprojecten.

Naast betrouwbare en robuuste producten levert Maxon Motor kennis van precisie-aandrijftechnologie, kan het deelprojectmanagement voor zijn rekening nemen en verzorgt het desgewenst assemblage, kwalificatie en verpakking van de aandrijfsystemen. Daarmee bouwt Maxon Motor voort op honderd jaar historie.

Geschiedenis van Maxon Motor Benelux

Op 15 januari 1912 wordt te 's-Gravenhage Technisch Bureau Sanders Birnie (TBSB) opgericht door het echtpaar Sanders-Birnie. Mevrouw Birnie is afkomstig uit een Indonesische plantersfamilie en TBSB richt zich in eerste instantie dan ook op de machinebouw voor koffie- en rubberplantages in Indonesië.

De aandeelhouders komen onder meer uit de toenmalige ‘high-tech' industrie in het Overijsselse Hengelo, met namen als Stork en Nering Bögel. In 1920 verwerft TBSB een agentschap voor een Schots merk (Barr & Stroud) periscopen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Republiek Indonesië onafhankelijk verklaard en nationaliseert het haar de plantages, waarna de handel voor TBSB opdroogt.

Motoren

In 1969 wordt ir. H.A.L. de Haas uit het Gooi eigenaar van TBSB en via zijn contacten bij Philips haalt hij een agentschap binnen voor Portescap, bekend van de borstelloze elektromotoren en de stappenmotoren. Afnemers zijn dan onder meer Enraf Nonius, Vitatron, Philips en Oldelft. Enkele jaren later komt er een agentschap bij voor het Duitse Engel, fabrikant van grote elektromotoren. De relatie met Portescap verslechtert echter en het agentschap wordt in 1975 opgezegd door TBSB, dat vervolgens in zee gaat met Maxon Motor uit Zwitserland.

Precisie-aandrijfsystemen

Het eigenaarschap verandert weer en opdrachten voor defensie komen in beeld vanwege de periscopenhandel, maar het levert uiteindelijk niets op. In 1977 verhuist het inmiddels Sanders-Birnie geheten bedrijf naar een locatie in Enschede waar het sindsdien is gevestigd. Vanaf 1981 is Häwa Nederland, leverancier van schakelkasten, de eigenaar, totdat in 1993 het Zwitserse Interelectric, moederbedrijf van Maxon Motor, Sanders-Birnie overneemt. Het agentschap is dan al uitgebreid tot de gehele Benelux en in 2000 volgt de naamsverandering naar Maxon Motor Benelux.

Sinds het in 1996 gestarte agentschap voor het Zwitserse Sonceboz, fabrikant van uiteenlopende aandrijvingen, in 2010 is beëindigd, bestaat het productengamma van maxon motor benelux voor meer dan 95% uit de precisie-aandrijfsystemen van het eigen moederconcern.

Maxon Motor vandaag de dag

Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Mechelen (België), Enschede en Eindhoven (op de High Tech Campus), levert het complete, modulair opgebouwde maxon-assortiment: van dynamische en krachtige gelijkstroommotoren en speciale overbrengingen tot intelligente compacte aandrijvingen en keramische en metalen spuitgietcomponenten.

Daarnaast legt Maxon Motor Benelux zich toe op het assembleren, testen en ‘stekkerklaar' afleveren van klantspecifieke, hoogwaardige aandrijfsystemen. Dankzij de modulaire opbouw van het assortiment kan Maxon Motor haar klanten ‘plug & play' oplossingen aanbieden.

Foto's:

Maxon Motor: 100 jaar high-tech

© Aandrijvenenbesturen.nl